Иван Нейков пред Lupa.bg: Властта прави грешка с майчинството от 380 лв.

Общество
18:30 - 06 Декември 2019
2246
Иван Нейков пред Lupa.bg: Властта прави грешка с майчинството от 380 лв.

Фактът, че за поредна година паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст остава 380 лв., говори за огромна грешка на правителството. Това заяви за Lupa.bg директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. По думите му управляващите отново не са успели да дадат на обществото логично обяснение за решението си, което се оказва проблем.

Голям евфемизъм стои зад тезите да се върнат по-рано младите майки на работа и да се пребори т. нар. „лошо родителство”, смята Нейков. Според него нито тези обяснения са правдоподобни, нито са верният път в социалната политика на страната, що се отнася до демографския проблем.

„Никой няма да отиде да ражда, ако му обещават по-рано връщане на работа – това не е стимул”, категоричен е социалният експерт.

Той поясни, че този проблем се е зародил още преди години и никой досега от управляващите не използва нужните похвати и инструменти, за да подхване коректна политика за справяне с него.

„Ако няма политика на материално подпомагане, то трябва да има поне данъчна такава. По този начин родителите биха били насърчавани да отглеждат деца и съответно демографската криза да бъде преборена в един момент”, смята Иван Нейков.

Той даде пример с дискутирания вече години наред казус за облекчаване на младите семейства с връщане на ДДС-то от детските стоки.

„Достатъчно е да покажем на родителите, че не сме ги забравили, а подобен ход може да бъде началото на една нова и по-добра социална политика на България”, убеден е експертът.

Според Иван Нейков дори смятаното за позитив за страната ни дълго майчинство от две години не може да се смята за такъв, тъй като материалните облаги за майките през този период са мизерни.

Припомняме, че във вторник парламентът прие окончателно бюджета на ДОО. С него депутатите за поредна година оставиха непроменено обезщетението, което майките ще получават за втората година от отглеждане на детето. Така майчинството остана 380 лева за шеста поредна година.