Иван Таков: Не участваме в незаконните действия на СОС

Общинарите от БСП няма да се включат в свиканата от председателя на СОС Цветомир Петров за днес извънредна сесия

Политика
09:59 - 01 Август 2024
998
Иван Таков: Не участваме в незаконните действия на СОС

Не участваме в незаконни действия на СОС. Това заяви председателят на БСП - София и на Местна коалиция "БСП за България" Иван Таков от името на общинските съветници от групата на социалистите. Те няма да се включат в свиканата от председателя на СОС Цветомир Петров за днес извънредна сесия само с една точка - ново обсъждане на приетия на 11-ти юли доклад за стартиране на конкурси за назначаване на Съвети на директори в общинските търговски дружества до провеждане на конкурси, съобщиха от пресцентъра на БСП - София.

"Преди по-малко от седмица областният управител прогласи за нищожно писмото, с което кметът Васил Терзиев връща решението по доклада за ново обсъждане от СОС. Това действие е изцяло в правомощията на Стефан Арсов, дадени му от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), обясни Иван Таков. - Така от ПП-ДБ-СС предлагат днес СОС да се съобрази с решение, което по напълно законния ред е обявено за нищожно от областния управител. На практика от ПП-ДБ-СС предлагат СОС да предприеме незаконни действия. Групата на Местна коалиция "БСП за България" няма как да участва в това".

Иван Таков посочи също, че според Върховния административен съд (ВАС) кметът на общината няма правен интерес да обжалва заповедите на областния управител. "Освен това, ВАС е категоричен, че съдебните производства по Административно-процесуалния кодекс (АПК) решават спорове между частноправни субекти и администрацията, а не между административни органи, обясни той. - Тези мотиви на практика доказват, че свиканата за днес сесия е напълно безпредметна. Посоченият единствен доклад в дневния й ред е свързан с акт на кмета, който не съществува в правния мир. При това положение, свикването на днешното заседание е незаконосъобразно и нарушава ЗМСМА и Правилника за организацията и дейността на СОС, комисиите и взаимодействието му с администрацията на Столична община. За ПП-ДБ-СС стана обичайна практика да не зачитат законите, но това не означава, че ние ще допуснем тя да бъде пренесена и наложена в Столичния общински съвет".