Иванка Тръмп - най-красивият свидетел на щурма срещу "Капитолия"

Дъщерята на експрезидента на САЩ ще говори пред парламентарната комисия

Новини
21:45 - 20 Януари 2022
3017

Иванка Тръмп, дъщерята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, бе поканена да свидетелства пред парламентарната комисия, разследваща щурма срещу Капитолия на 6 януари миналата година, съобщава БТА. Призовката към нея цели да изясни каква роля е изиграл Тръмп в атаката срещу Конгреса, предадоха световните агенции.

За първи път член на семейство Тръмп е поканен директно да сътрудничи на разследването. В писмо, адресирано до Иванка, която беше близък съветник на баща си, докато той беше президент, се предлага разговорът с нея да е на 3 или 4 февруари.

"Комисията иска да обсъди с Вас въпроса за евентуален разговор, на който може да сте станала свидетел или в който може да сте участвала, относно плана на президента Тръмп да възпрепятства или да попречи на преброяването на гласовете на електорите", се казва в писмото, адресирано до Иванка от Бени Томпсън, председател на комисията.

Комисията, в която влизат основно демократи, цели да установи отговорността на Тръмп и на антуража му в щурма срещу Конгреса, в който участваха стотици негови привърженици в момента, в който конгресмените утвърждаваха победата на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември 2020 г.

Комисията вече е изслушала близо 400 свидетели. Тя иска да публикува изводите си преди изборите по средата на мандата, тоест преди ноември 2022 г. Защото ако тогава демократите изгубят мнозинството си в Камарата на представителите, то има риск комисията да бъде разпусната.