Иво Христов: Предсрочни избори , ако БСП победи

ГЕРБ владее администрацията, местната власт, службите, медиите и влияе на прокуратурата, твърди кандидатът на левицата

Новини
11:01 - 22 Април 2019
2879
Иво Христов: Предсрочни избори, ако БСП победи

„Моята кауза е промяната в България още от избирането на президента, който беше издигнат от БСП“. Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Иво Христов пред БТВ. 

Според него тези избори са решаващи за българската политическа ситуация, защото те са ключ към по-нататъшния й развой. „При победа на листата на БСП, се създава нова ситуация, условия за предсрочни избори и излизане от безизходицата. При победа на ГЕРБ, ще наблюдаваме как властта се бетонира, защото разполагат с целия необходим ресурс. Тя владее цялата администрация, местната власт, националната и изпълнителна власт, има някакво, макар и разклатено мнозинство в парламента, владее службите, до голяма степен медиите, правораздаването, влияе на прокуратурата. При това положение есента на местните избори може вече и да не избираме“, добави Христов. 

Той обясни, че предложението да се включи в листата на БСП датира още от началото на година и президентът знае за това. Христов подчерта, че между тях има ненакърнимо доверие. „Голям шанс за България е да има толкова почтен и принципен човек начело. Той никога не измени на това, което заяви в кампанията. Никога не жертва нито един човек от екипа си, защото е обект на шантаж от страна на опонентите. Абсолютно последователен и достоен за доверие човек“, посочи Христов.

По повод изказването на Борисов, че в листата на БСП са наредени шпиони и хора от „Държавна сигурност“, той коментира: „Напоследък бивши служители на службите, служители на силови групировки, шефове на охранителни фирми, какъвто е случаят на премиера, определят кой е европеец и кой не“. Той припомни и думите на Борисов, че в листата на БСП няма хора, които да разбират от Европа. „Всеки българин, дори и последният български старец, забравен в някое обезлюдяло село в Балкана, е също толкова европеец, колкото всички останали европейци и цялата брюкселска администрация“, каза още той.

Христов уточни, че когато приключи един период, историците дават определение за автокрация. „Но признаците са налице. Преди месеци той беше привикал целия генерален щаб на откриването на Министерски съвет, за да обяви колко пари дава за армията. Ролята им беше да гледат благодарно. Същото се разиграва и с митрополити от Българската православна църква и рутинно се разиграва с шефове на всякакви спортни федерации. Това автокрация ли е? Най-малкото е спектакъл на автокрацията“, коментира кандидатът за евродепутат. Той допълни, че бюджетът също се променя по волята на премиера, в нарушение на Закона за държавния бюджет, строеж се спира пак по негова воля, при положение, че има компетентни органи. 

„Всичко опира до Борисов и той самият си дава сметка, че това е вече трудно работеща схема, тъй като всеки го търси за всичко“, каза още той. По повод думите на премиера за военен преврат Христов попита: „По чия инициатива да е възможен военен преврат? Президентът няма власт над армията. Занимаваме се с параноични фантасмагории“, заяви Христов.