Иво Погорелич се поклони шест пъти в зала "България"

Концертът на легендарния пианист заедно със Софийската филхармония бе истински празник за почитателите на класиката

Култура
15:15 - 14 Ноември 2022
3694
Иво Погорелич се поклони шест пъти в зала "България"

Легендарният пианист Иво Погорелич излезе да се поклони на сцената на зала "България" цели шест пъти след емоционалния концерт, който изнесе на 10 ноември заедно със Софийската филхармония. Под палката на маестро Найден Тодоров прозвуча Вторият концерт за пиано и оркестър на Шопен, който силно развълнува почитателите на класиката. Концертът на Иво Погорелич бе абсолютно разпродаден, а над 1000 души изпитаха истинско удоволствие от изпълнението на родения в Белград виртуоз.

Неслучайно след края на концерта известният пианист бе бурно аплодиран от публиката, която бе станала на крака в знак на уважение към неговия талант и към майсторското му изпълнение в синхрон с оркестъра на Софийска филхармония под диригентството на маестро Тодоров.

Иво Погорелич излезе шест пъти пред развълнуваната публика и макар някои от зрителите да очакваха той да изпълни творба и на бис, това не се случи, но за сметка на това неговото изпълнение на Втория концерт за пиано и оркестър на Шопен бе искрено, чувствено и носеше неговия оригинален почерк на пианист виртуоз.

Маестро Погорелич предпочете да се поклони и да разговаря с маестро Тодоров и с музикантите от оркестъра с предпазна маска на лице, но за шеметното си изпълнение на пианото той свали маската.

Уникалният му музикален талант и иновативният му подход го поставят сред най-оригиналните музикални умове в наши дни. Приключенският дух на Погорелич, ценен за лекотата в откриването на нови възможности на музикалната изява, е облечен в пианизъм с най-висока естетическа стойност, неподражаема виртуозност и техническо майсторство.

Неговите предизвикателни изпълнения, оформени от изискан музикален вкус, какъвто вече се среща доста рядко, разширяват хоризонтите на тълкувание на пианистичната литература и утвърждават нови стандарти на клавирна интерпретация.

Вече близо четири десетилетия, благодарение на безкомпромисните си художествени критерии и всеотдайното търсене на идеала за музикална изява, Погорелич доказва своето майсторство и е високо ценен не само от публиката, но и от критиците, а концертите му са придобили статуса на култови събития, очаквани с нетърпение.

Концертът в зала "България" събра министъра на културата проф. Велислав Минеков, както и културният и обществен елит на София. Сред зрителите бяха и известният композитор и пианист проф. Виктор Чучков, директорът на Пловдивската опера Нина Найденова, дипломатите Стефан Тафров и Илиян Василев, актрисите Меглена Караламбова и Ани Вълчанова, която е и съпруга на проф. Минеков, творци, посланици, политици, чуждестранни дипломати.

Погорелич е пианист, който владее перфектно широка палитра на звучност и оригинално чувство за темпо. Репертоарът му се простира от музиката на Бах и Скарлати до Прокофиев. Интерпретациите му като цяло се отличават със своята нестандартност. Критиците, признавайки безупречното му техническо майсторство, често пъти отбелязват в неговите изпълнения доста свободно отношение към оригинала и определят неговия стил като „ексцентричен“ и дори „маниерен“.

Иво Погорелич свири с най-добрите оркестри и диригенти в света. След фурора, който предизвика в София през 2020 г. той отново пожела да работи с маестро Найден Тодоров и Националния оркестър.

В програмата прозвуча и Първата симфония „Пролетна“ от Шуман, която също бе посрещната от публиката с одобрителни и продължителни аплодисменти. И във втората част на концерта под палката на маестро Найден Тодоров, който за щастие ще ръководи Софийската филхармония като директор и през следващите 5 години, отново се чувстваше симбиозата между именития диригент и талантливия оркестър.

Неслучайно освен като даровит музикант и диригент, Найден Тодоров се доказа и като особено успешен мениджър. Редица световни музиканти през последните години приеха неговата покана да свирят заедно със Софийска филхармония в зала "България", като тази успешна политика ще продължи и занапред.

В края на тази седмица - на 20 ноември на Софийска филхармония ще гостува грандамата на пианото Елизабет Леонская. Концертът й в зала "България" в неделя от 19 часа  Националния оркестър включва Концерт за пиано и оркестър в ла минор, оп. 16 на Едвард Григ и Концерт за пиано и оркестър в ла минор, оп. 54 на Роберт Шуман. На диригентския пулт отново ще застане маестро Найден Тодоров.

Елизабет Леонская също прие поканата на Софийска филхармония отново да бъде солист у нас. Тя очарова българската публика през февруари 2021 г.

Снимки: Софийска филхармония