Избирателната активност в САЩ е втората най-висока от 50 г.

Малко по-малко от 50% от имащите право на глас го упражниха на 8 ноември

САЩ
17:11 - 09 Ноември 2022
2342
Избирателната активност в САЩ е втората най-висока от 50 г.

Избирателната активност в САЩ по време на тазгодишните междинни избори беше втората най-висока от повече от 50 години насам, но по-ниска от тази на последните избори за Конгрес през 2018 г.

Малко по-малко от 50% от имащите право на глас го упражниха на 8 ноември, за да изберат кои законодатели ще ги представляват в Камарата на представителите и Сената.

Данните, отчитани от US Elections Project и цитирани от БиБиСи, могат да бъдат проследени чак до 1902 г., но оттогава насам броят на имащите право на глас се е променил значително.

Едва на 4 юни 1919 г. Конгресът гарантира правото на американските жени да гласуват, докато афроамериканците в САЩ получават право на глас от 1965 г. нататък.

Тази година се оспорват 35 места в горната камара - Сената, и всички 435 в долната - Камарата на представителите. Засега не е ясно кой ще поеме контрол над Конгреса, тъй като се чакат резултатите от 4 оспорвани щата - Аризона, Уисконсин, Джорджия и Невада. Възможно е да изминат няколко дни, преди те да бъдат обявени окончателно.

Към момента демократите имат крехко предимство в битката за Сената, водейки с 48 на 47. Остават 5 места, които се оспорват в 100-членната горна камара, в която всеки щат има по двама представители. Ако в крайна сметка резултатът е 50:50, демократите ще запазят контрола над Сената, тъй като ще се активира гласът на вицепрезидента Камала Харис и той ще им даде мнозинство.

В надпреварата за Камарата на представителите републиканците имат преднина със 199 на 173. Нужни са 218 места за осигуряване на мнозинство.