Избиват 17 000 свине “хуманно” — в газови камери
Задушават животните с въглероден диоксид
Във връзка с напрежението, възникнало заради снимките на пожарникарска пяна в свинекомплекса в Николово, от Българската агенция за безопасност на храните обявиха, че животните се умъртвяват по хуманен начин.
Умъртвяването на свинете се извършва при спазване изискванията на Регламент 1099/2009 за защита на животните по време на умъртвяване. Според документа евтаназията на животното трябва да бъде възможно най-бърза, за да не се удължава периодът на страдание.
Използва се висока концентрация на въглероден диоксид, която гарантира бързо и ефективно умъртвяване на животните, под формата на сух лед. За свине се използва минимална концентрация от 80% въглероден диоксид, обясняват от агенцията. Оттам посочват, че тъй като въглеродният диоксид е газ, който изисква уплътнени помещения, за да се предотврати неговото изтичане и с цел предпазване на хората, участващи в процеса, сухият лед се покрива с пяна, която да го задържи в непосредствен контакт със свинете. Според специалистите от агенцията пяната задържа 99 процента от въглеродния диоксид от изпаряването на сухия лед и гарантира бързо и ефективно умъртвяване на свинете. Освен това предпазва участващите в процеса хора и помага за процеса на дезинфекция.
Използването на инсенератори ще удължи времетраенето на процеса по обезвреждане на заразените трупове и биологичните маси. В случай на Африканска чума по свинете, най-удачния метод се явява загробването, посочват още от БАБХ.
Междувременно само за седмица свинското месо е поскъпнало с 19 стотинки. Това отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Килограм свинско в момента се търгува за 7,60 лева.
По данни на Агенцията за безопасност на храните, свинекомплексите в страната са 65. В тях се отглеждат около 600 000 прасета, като 68% се намират в Северна България или в областите Русе, Добрич, Силистра, Търговище и Шумен, уточнява Би Ти Ви.