Избиват прасета в Никопол заради африканска чума

Умъртвените свине са без регистрация в БАБХ, стопаните няма да получат обезщетение

Икономика
19:02 - 04 Юли 2019
2971
Избиват прасета в Никопол заради африканска чума

Спешни мерки бяха взети в Никополско заради доказани случаи на африканска чума по свинете. Експерти избиват домашни животни край огнището на заразата, предаде Би Ти Ви.

Болестта не е опасна за хората, но може да доведе до катастрофални загуби за икономиката. Умъртвените прасета са без регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), поради което стопаните няма да получат обезщетение. Министърът на земеделието Десислава Танева обеща обаче, че ще се търси начин хората да бъдат обезщетени, въпреки че по закон нямат това право.

Четири прасета в имота на местни стопани бяха умъртвени по хуманен начин въпреки недоволството. Ликвидирането на животните в 3-километровата зона от огнището с доказано заболяване в село Жернов засега е единственото спасение.

„Не е приятно да ти евтаназират прасетата, но така или иначе ситуацията е много сериозна, това е заболяване, което не подлежи на лечение”, обясни директорът на БАБХ в Плевен д-р Иван Йорданов.

Проблемът е, че тепърва се издирват стопанствата. Дори и да са малко, кметствата не са длъжни да ги регистрират. Кметът на село Въбел Дарин Кинов подчерта, че някои от стопаните могат да скрият животните си.

Акцията е подсигурена от полиция и жандармерия, а местните фермери веднага изразиха своето недоволство.