Изборът на Урсула фон дер Лайен изглежда несигурен

Германката има 270 сигурни гласа, нужни са й още поне 100

ЕС
13:25 - 16 Юли 2019
2318
Изборът на Урсула фон дер Лайен изглежда несигурен

Европейският парламент е разделен в мненията си за кандидата за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а изборът ѝ за висшия пост изобщо не е сигурен. Това стана ясно при официалното ѝ изслушване на пленарно заседание и последвалите дебати.

Фон дер Лайен отново даде щедри обещания, опитвайки се да получи подкрепа от максимално широк кръг политически семейства. Евродепутатите обаче бяха доста критични към нея, като я призоваха да разкрие конкретни планове и действия, вместо да повтаря общите приказки, които вече е казала при срещите си с различните групи в предишните дни.

За момента твърдо зад нея застават от Европейската народна партия (ЕНП), както и либералите. Социалистите и зелените се колебаят, като искат гаранции, че ще изпълни обещаните социалните и климатични политики. Категорично против кандидатурата ѝ са националистите, консерваторите и реформистите, както и левите.

Не всички от ЕНП обаче са във възторг от фон дер Лайен. 13-те унгарски депутати от партията на Виктор Орбан едва ли ще я подкрепят, тъй като тя обеща да въведе европейски правила за върховенството на закона, които пряко ще засегнат страни като Унгария и Полша.

Изглежда засега фон дер Лайен има над 270 сигурни гласа (от ЕНП и либералите), като са ѝ нужни още поне 100, за да застане начело на Европейската комисия. Решаваща роля ще имат социалистите и зелените, които разполагат с общо 228 гласа. Ако германката получи поне половината от тях, ще заеме желания от нея пост.

Родената в Брюксел фон дер Лайен разчита на проевропейския вот – тя обяви стремежа си към по-обединена и справедлива Европа, основана на толерантност и равенство между хората и общностите, която да отговори на съвременните предизвикателства като многополюсния свят, дигитализацията, климатичните промени, социалните неравенства, демографската криза, миграцията и др.

Германският кандидат ще подкрепи даването на законодателна инициатива на Европейския парламент, вярвайки, че по-силното партньорство между Комисията и Парламента ще укрепи обединена Европа.