Избраха концесионер на летище "София"

Консорциум "Софткънект" - оператор на аеродрума в Мюнхен, спечели конкурса

Новини
15:02 - 17 Юли 2019
5659
Избраха концесионер на летище "София"

Летище "София" вече има концесионер. Това е Консорциум "Софткънект" - оператор на едно от топ летищата в света - това в Мюнхен. Компанията е спечелила конкурса с 86.12 точки, след като са били огледани всички оферти. 

Новината съобщи транспортният министър Росен Желязков на специален брифинг.

Концесионерът ще получи Летище София за срок от 35 години. Очаква се от това държавата да спечели над 2 милиарда лева. Компанията трябва да построи нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика. От бъдещия стопанин се иска и да разшири Терминал 2, както и да направи проучване и при необходимост да построи втора писта.

"Достоверността, устойчивостта и предлаганият модел за развитие са факторите, поради които Консорциум "Софткънет" е спечелил процедурата. И петте оферти са изключително добри и който и да бе спечелил, летище София ще има положителна перспектива. Трима от участниците са получили 100 точки на техническото си предложение", изтъкна Желязков.

Договорът може да бъде сключен след изтичане на 15-дневен срок от днес. Решението може да бъде обжалвано в 10-дневен срок пред Комисия за защита на конкуренцията. Дори да има оспорване на решението, то ще бъде в кратки срокове, уточни Желязков.

Oчаквайте подробности!