Издъхна последният бял президент на ЮАР, пуснал Мандела

Личности
14:58 - 11 Ноември 2021
2311
Издъхна последният бял президент на ЮАР, пуснал Мандела

Последният бял президент на Република Южна Африка (ЮАР) Фредерик Вилем де Клерк почина в Кейптаун на 85-годишна възраст, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на фондацията, носеща неговото име.

Бившият президент Фредерик Вилем де Клерк почина мирно в дома си тази сутрин, след като боледува от рак, съобщи фондацията.

Де Клерк бе ръководител на правителството на бялото малцинство до 1994 г., когато на власт дойде Африканският национален конгрес на Нелсън Мандела.

Той получи Нобелова награда за мир заедно с Мандела, но ролята му в политическия преход в ЮАР продължава да е предмет на спор над 20 години след края на апартейда, отбелязва Ройтерс.

Мнозина го обвиняваха за насилие срещу чернокожите южноафриканци и активистите срещу апартейда по време на управлението му, докато някои бели виждаха усилията му да сложи край на апартейда като предателство, отбелязва Асошиейтед прес.

Де Клерк стана президент на Южна Африка през 1989 г. и бе на пръв поглед типичен продукт на системата на южноафрикански расистки апартейд.

Именно де Клерк обаче в реч пред парламента на Южна Африка на 2 февруари 1990 г. обяви, че Нелсън Мандела ще бъде освободен от затвора след 27 години. Обявлението наелектризира страна, която от десетилетия беше презряна и санкционирана от голяма част от света заради бруталната си система на расова дискриминация, известна като апартейд.

Със задълбочаването на изолацията на Южна Африка и влошаването на нейната някога солидна икономика, Де Клерк, който беше избран за президент само пет месеца по-рано, също така обяви в същата реч премахването на забраната за Африканския национален конгрес и други политически групи срещу апартейда.

Докато той говореше, няколко депутати напуснаха пленарната зала. Девет дни по-късно Мандела излезе на свобода.

С тези си действия Де Клерк задвижи процеси на реформи и метири години след това Мандела беше избран за първия чернокож президент на страната, след като чернокожите южноафриканци гласуваха за първи път. А Де Клерк стана първият вицепрезидент на страната и заемаше този пост до 1996 г.

По това време Фредерик де Клерк и Мандела бяха удостоени с Нобеловата награда за мир през 1993 г. за тяхното често напрегнато сътрудничество за отдалечаването на Южна Африка от институционализирания расизъм към демокрация.

През 1997 г. де Клерк напусна поста на лидер на Националната партия и обявява оттеглянето си от политиката.