Издигнаха сцена за папата пред "Св. Ал. Невски" (СНИМКИ)

20 милиона по света гледат Франциск у нас, в София поставиха големи екрани

Общество
09:02 - 04 Май 2019
2871
Издигнаха сцена за папата пред "Св. Ал. Невски" (СНИМКИ)

София и Раковски трескаво се подготвят за посрещането на папа Франциск, който пристига в неделя сутринта у нас. На пл. "Свети Александър Невски" още вчера вечерта сцената, от която той ще произнесе своите молитви и ще отслужи литургия на 5 май, беше почти готова, бяха поставени и три огромни екрана, видя репортер на Lupa.bg. На тях ще се предават пряко събитията от площада с участието на Светия отец.

Пред патриаршеската катедрала около 13 часа утре главата на Римокатолическата църква ще произнесе молитвата"Царице Небесна“, а след това от 16,45 ч. ще отслужи и литургия. И на двете събития гражданите може да присъстват, но трябва да отидат два часа по-рано, защото мерките за сигурност са драконовски и ще се преминава пред метални детектори.


На 6 май в 18 часа гражданите и гостите на София имат трета възможност да видят папа Франциск на живо по време на общата молитва с представители на другите вероизповедания на пл. "Независимост" между президентството и Министерския съвет.

Очаква се близо 20 милиона души по света да наблюдават молитвите на папата у нас, а поне 8000 да присъстват по време на събитията на площад "Св. Ал. Невски". Само католическата общност е осигурила 50 автобуси за вярващите.

За такова голямо събитие МВР предприема специални мерки, включително и ако папата реши да излезе извън протокола. 

От вчера е забранено движението по булевард "Цар Освободител” в отсечката между улиците "Раковски” и площад "Независимост”.  Забранено е движението и по улица "Оборище”, в отсечката между улиците "Г.С.Раковски” и "11-и август”. 

Паркирането също е забранено в голяма част от центъра на София. Остава и забраната за паркиране около храм-паметника "Александър Невски".


Снимки: Lupa.bg