Издирваният журналист Христо Грозев: В коментари обсъждат как да ме убият – с чук, отрова или разстрел

Новини
07:49 - 28 Декември 2022
3442
Издирваният журналист Христо Грозев: В коментари обсъждат как да ме убият – с чук, отрова или разстрел

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев, попаднал в списъка с издирваните от руските власти лица, не знае конкретно защо това е станало, но смята, че причината е в работата му на разследващ журналист. 

“Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя “списък на издирваните лица”, поради което не мога да предоставя никакви коментари в момента. В известен смисъл обаче това няма значение. От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я спрат” заяви той в Twitter. 

На уебсайта на министерството се посочва, че той е “издирван по член от Наказателния кодекс”, като според източник, срещу Грозев е образувано наказателно дело за “разпространяване на фалшификати за руската армия” – законодателство, прието след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари. 

“Коментаторите под поста за това, че съм в списъка на издирваните лица, обсъждат какъв е най-добрият начин да ме убият: дали с чук (“както сега е модерно”), или с чадър с отрова, или просто да ме застрелят. “Този български циганин”, който “вероятно е румънец”, цитира българинът част от реакциите под съобщението, че е издирван. 

“О, фашистката измет, която процъфтява в Русия”, завършва Христо Грозев. 

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас”.

Това заяви пред NOVA журналистът Христо Грозев, който беше обявен за издирване от Русия.  

Той не разкри на кой континент се намира в момента. 

„Страхувам се от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл – да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск”. 

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат”  имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев.