Изхвърлят Русия от Олимпийските игри заради допинг?

Актуални новини
20:50 - 12 Февруари 2022
5263
Изхвърлят Русия от Олимпийските игри заради допинг?

Русия може би се нуждае от олимпийски "таймаут", тъй като проблемите с допинга се появяват отново, след като фигуристката Камила Валиева даде положителна допинг проба на Зимните игри в Пекин, каза членът на Международния олимпийски комитет (МОК) Дик Паунд.

Руските спортисти на Игрите в Пекин не се състезават под флага си, докато носят логото на Руския олимпийски комитет на екипите си. Санкциите са наложени след допинг скандалите, разкрити след Игрите в Сочи 2014.

15-годишната Валиева стана любимка на всички в Пекин, когато стана първата жена, изпълнила четворен скок на Олимпиадата и помогна на РОК да спечели златото в отборната надпревара.

В петък Международната агенция за допинг тестове съобщи, че причината за отлагането на церемонията по награждаването на отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпиадата е положителен резултат от допинг теста на Валиева, който е взет на 25 декември.

"В определен момент, ако проблемите с допинга са абсолютно непоправими, ще бъдете в позиция да вземете таймаут за страната. Можем да ви помогнем. Имате проблем. Можем да се концентрираме върху него. Отделете си време за една, две или три Олимпиади, докато не овладеете това", каза Паунд в телефонно интервю за Ройтерс от Флорида.

"Руснаците не си помагат. Няма да признаят нищо, обжалват всяко едно решение. Мисля, че подходът вероятно е бил твърде снизходителен, за да им позволи да се състезават като Руски олимпийски комитет", добави той.

"Случват се най-различни неща и съм сигурен, че руснаците са се обадили и опитват всичко, за да контролират нещата. Но как бихте могли да я изложите на този риск. Това не е като замърсена добавка, това е нетерапевтична употреба на доста мощно лекарство", каза още Паунд.