ИЗИГРА НИ: Урсула иска да премахне правото на вето в ЕС

Една държава няма да може да блокира разширяването, заяви шефката на ЕК

Политика
09:36 - 21 Юни 2022
5763
ИЗИГРА НИ: Урсула иска да премахне правото на вето в ЕС

България май ще бъде изиграна в напъните да спре Македония по пътя към еврообщността! ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическите събития и трябва да се премахне изискването за единодушие при вземането на външнополитически решения, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи брюкселското издание „Политико“, цитирано от БТА.

„Във външните работи наистина трябва да преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство", каза Фон дер Лайен в интервю за малка група медии, организирано от нейната канцелария преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица, на която се очаква държавните и правителствените ръководители да предоставят официален статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова.

Фон дер Лайен отговори на въпрос на "Политико" дали и как може да се наложи ЕС да промени процеса на вземане на решения, който често изисква единодушие, за да приеме потенциални нови страни членки, сред които са не само Украйна и Молдова, но и страните от Западните Балкани - Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

В отговора си Фон дер Лайен призна, че подобна сериозна промяна в процеса на вземане на решения в ЕС, дори само по отношение на външната политика, ще бъде трудно постижима. Що се отнася до промяната на изискването за единодушие в други области, председателката заяви, че е невъзможно да даде кратък отговор. "Ще трябва да прегледаме всеки случай, а не това е поводът за това интервю", каза тя.

Но по отношение на външните работи Фон дер Лайен заяви, че е стигнала лично до твърдото заключение, че изискването за единодушие не е убедително.

"По отношение на външните работи съм дълбоко убедена, че то не е убедително, че Европейският съюз е лишен от възможност да заеме позиция заради едно блокиране в критичен случай", каза тя.

"А при скоростта, с която се случват нещата, светът иска да чуе европейския глас", продължи Фон дер Лайен. "Скоростта е твърде висока, за да не се чува този глас постоянно или твърде често заради блокирането от една държава. Затова наистина съм убедена, че се нуждаем от гласуване с квалифицирано мнозинство", допълни тя.

В интервюто Фон дер Лайен заяви, че очаква 27-те държавни и правителствени ръководители да приемат препоръката на Европейската комисия относно статута на кандидати за Украйна и Молдова.

Очаква се, че като одобри препоръката, Европейският съвет ще повтори предложението на ЕК, че от Украйна и Молдова ще се изисква да изпълнят множество условия преди началото на официалните преговори за членство.

В интервюто Фон дер Лайен заявява, че процесът на присъединяване към ЕС е достатъчно гъвкав, така че страните кандидатки имат значителна възможност да влияят колко бързо ще се придвижат техните кандидатури. Тя отбеляза, че Словакия и Турция са получили перспектива за членство през 1999 г., но Словакия се е устремила напред, за да стане член, докато Турция сега е по-отдалечена от ЕС, отколкото преди 23 години.

"Словакия искаше, искаше, искаше да се присъедини към Европейския съюз“,  каза Фон дер Лайен. "И имаше огромно единство в страната. Отне им пет години и те вече са членове. Днес Турция е по-далеч от Европейския съюз, отколкото беше през 1999 г.

Следователно това е доказателство, че нещата не се случват автоматично. Не съществува твърд модел. Всичко зависи от страната - ние я подкрепяме, ако е необходимо - но страната трябва да докаже, че е годна за присъединяване към ЕС", заяви Фон дер Лайен.