Изкуството, генерирано от изкуствен интелект, не може да получи авторски права

Новини
20:08 - 21 Август 2023
2338
Изкуството, генерирано от изкуствен интелект, не може да получи авторски права

Произведение на изкуството, създадено от изкуствен интелект без човешка намеса, не може да бъде защитено с авторски права съгласно законодателството на Съединените щати, постанови американски съд във Вашингтон, окръг Колумбия.

Само произведения с човешки автори могат да получават авторски права, обяви в петък американският окръжен съдия Берил Хауъл, потвърждавайки отхвърлянето на Службата за авторско право на САЩ в заявление, подадено от компютърния учен Стивън Талер от името на неговата система DABUS.

Решението от петък следва загубите за Талер при оферти за американски патенти, покриващи изобретения, които според него са създадени от DABUS, съкратено от Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience.

Талер също е кандидатствал за генерирани от DABUS патенти в други страни, включително Обединеното кралство, Южна Африка, Австралия и Саудитска Арабия с ограничен успех.

Адвокатът на Талкер Райан Абът каза в понеделник, че той и клиентът му категорично не са съгласни с решението и ще обжалват. Службата за авторски права не отговори веднага на искане за коментар в понеделник.

Бързо развиващото се поле на генеративния изкуствен интелект повдигна нови проблеми с интелектуалната собственост.

Службата за авторски права също отхвърли офертата на художник за авторски права върху изображения, генерирани чрез AI системата Midjourney, въпреки аргумента на художника, че системата е част от техния творчески процес.

Бяха заведени и няколко висящи съдебни дела за използването на защитени с авторски права произведения за обучение на генеративен ИИ без разрешение.

"Ние се доближаваме до нови граници в авторското право, тъй като творците поставят изкуствения интелект в своята кутия с инструменти", което ще повдигне "предизвикателни въпроси" за закона за авторското право, написа Хауъл в петък.

"Този ​​случай обаче не е толкова сложен", каза Хауъл.

Талер кандидатства през 2018 г. за авторски права, покриващи произведение на визуалното изкуство, което според него е създадено от неговата система за изкуствен интелект без човешка намеса. Службата отхвърли заявлението миналата година и каза, че 

произведенията на изкуството трябва да имат човешки автори, за да бъдат защитени с авторски права.

Талер оспори решението във федералния съд с аргумента, че авторството на човека не е конкретно законово изискване и разрешаването на авторските права върху изкуствения интелект би било в съответствие с целта на авторското право, както е посочено в конституцията на САЩ, за "насърчаване на напредъка на науката и полезните изкуства".

Хауъл се съгласи със Службата за авторско право и каза, че човешкото авторство е "основополагащо изискване на авторското право", основано на "векове на утвърдено разбиране".