Измама! Бойко Василев "рекламира" капки срещу високо кръвно

Водещият на "Панорама" възмутен, че е използван за популяризирането на менте лекарство и нарече това престъпление

Общество
23:04 - 24 Октомври 2019
8062
Измама! Бойко Василев "рекламира" капки срещу високо кръвно

Водещият на "Панорама" Бойко Василев стана поредният известен българин, който се оказа рекламно лице на съмнителен лекарствен продукт, без изобщо да е давал съгласието си. Без негово знание журналистът се озова в социалните мрежи, рекламирайки съмнителни капки срещу високо кръвно налягане, съобщи БНТ.

Самият Василев изрази възмущението си пред телевизията, в която работи от дълги години. "Това е престъпление, то разчита на това, че ние имаме все още слаба дигитална култура и когато видим познато лице или някаква реклама в интернет, ефектът е - пише го във вестника. Това е огромен проблем! Нашите зрители трябва да разберат, въпросът как да различат лъжата от истината в интернет е въпрос на оцеляване", коментира лицето на "Панорама".

Освен лицата на известни личности, за подвеждаща реклама се използва и логото на различни медии. Например логото на БНТ е използвано за реклама на лекарство, което обещава да реши всичките ви проблеми с кръвното. Страницата имитира сайта на БНТ, но при натискане на менюто, излиза грешка.


"Тези сайтове биват незабавно затваряни и предприемани действия срещу хората, които са ги инсталирали. В повечето случаи се касае за лекарствени средства от бившия СССР и такива, които нямат реална възможност да бъдат пласирани на българския пазар", заяви комисар Явор Колев - шеф на отдел "Киберпрестъпления " в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Оттам предупреждават, че най-често това са продукти фалшификати, които нямат разрешителни от Изпълнителната агенцията по лекарствата и могат да бъдат опасни за здравето и живота на хората.

Проф. Асена Стоименова, член на УС на Европейската агенция по лекарствата коментира, че законодателството за хранителните добавки е такова, че е по-либерално от законодателството за лекарствените продукти. И на практика никой не проверява какъв е съставът. Има един доклад на ЕК, според който подобни сайтове разпространяват фалшифицирани лекарствени продукти в 60 % от случаите.

Преди време се оказа, че естрадната прима Йорданка Христова "рекламира" хранителна добавка за отслабване, без самата тя да подозира.