Измама с коли втора ръка в интернет, десетки българи си изпатиха

Общество
11:37 - 16 Ноември 2021
3341
Измама с коли втора ръка в интернет, десетки българи си изпатиха

Нова измама с обяви на коли втора ръка се появи в интернет. За схемата сигнализираха десетки българи, останали с празни ръце след като поръчали кола от мними онлайн търговци. Все повече стават и жалбите на потърпевши до институциите.

Най-често потърпевшите са привличани от обяви за коли втора ръка на атрактивни цени, доставяни от основните пазари - Германия, Италия, Испания и Нидерландия. За да получат колата, купувачите трябвало да платят половината или цялата сума или транспортни разходи предварително. В деня на доставка обаче – колата не пристига, а връзката с търговеца вече е невъзможна.

На атрактивната оферта в испански сайт за продажба на автомобили втора ръка попада жена.

„Става въпрос за коли, които са в ЕС. Имаше такива, които са с испанска, холандска регистрация, като самата фирма беше от Испания” разказа тя пред Нова тв.

Младата жена се спира на оферта за автомобил с пробег от 60 000 км, произведен преди 4 години. Цената за тези параметри била доста примамлива, което в началото я усъмнява.

„Обясниха, че колите са иззети от банката и затова са толкова евтини. Освен това колите се пускали на търг, но сега има опция да се продават на момента, защото търговете са прекратени заради COVID-19”, разказа тя.

Въпреки това проучва търговеца, обявен в сайта.

„Видяхме, че тази фирма е регистрирана от 7-8 години. След това помолих мой приятел, който е в Испания, да се им се обади. Разговарял е с тях и всичко, което те са му казали беше същото като това, което бяха написали и на мен в комуникацията им по имейл”, поясни жената.

Затова и без съмнение решава да поръча. Според правилата в сайта, тъй като цената е под 10 000 евро, трябва да изпрати цялата сума за автомобила предварително. А преди това получава всички необходими документи за сделката.

„Те ми изпращат договор, проформата на фактура. Там е описано всичко за срокове, гаранции и т.н. Беше ми изпратен дори номер на автовоз, фирма за доставка. Просто всичко изглеждаше много реално и истинско”, каза потърпевшата.

След няколко дни в уречените дата и час за доставка, описани в договора, получава съобщение от фирмата, че има проблем и колата няма да бъде доставена в срок.

„Получих имейл, в който обясниха, че автовозът се е счупил, което не ме усъмни, защото те веднага се свързаха с мен, но и на следващата дата – автовозът не дойде и от там нататък вече комуникацията спря”, обясни жената.

Така тя разбира, че е станала жертва на измама. И след като е превела 6640 евро за колата и още 430 евро за трансфер – остава с празни ръце.

Бързо, след като комуникацията приключва, изчезва и сайтът, от който жената поръчва.

„Сега се появи същият сайт, но под друго име. Снимките са същите, което ме навежда на мисълта, че продължават да мамят хора“, добави тя.

„Някой трябва да купува тези домейни, да плаща за сървърите. Винаги има следа“, коментира киберекспертът Станислав Атанасов.

Той потвърди, че новият сайт на измамниците е създаден скоро и има връзка с този, от който измамената е поръчала автомобил. Това е сигурен знак, че става дума за сайт-фантом, който има кратък живот.

„Този сайт е регистриран в края на септември. Сървърите сочат към сайт с подобно име. И двата са регистрирани от британски граждани“, уточни Атанасов.

„Ако обявата е направена качествено и изпълнява всички необходими изисквания, за да изглежда легитимно, няма да бъде хваната измамата“, коментира той.

През последните дни сигнали от жертви на схемата достигат и до Европейския потребителски център. Обявите се публикуват в големи платформи с обяви за продажба на коли или в сайтове-фантоми, става ясно от жалбите на потърпевшите.

Документите, които мнимите търговци изпращат на купувачите, на пръв поглед изглеждат изрядни. Често обаче измамата се крие в детайлите, разкриват експертите. И вместо с фирма, договорите се сключват с физически лица.

Сигнали за схемата достига и до вносителите на коли втора ръка. Според експерти от бранша именно сега може да се стигне до бум на подобни измами.

„В момента има огромен глад за автомобили втора употреба и изникнаха много такива сайтове, чиито оферти са нереални. Те предлагат на много добри цени коли“, коментира Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили в България.

Практиката показва, че купувачите се интересуват предимно от цената и не проверяват дали търговецът действително съществува.

Най-добре е да се отиде на място и да се види автомобила преди плащането на капаро, съветва Доросиев.