Измамница сви 500 000 лв. от семейство земеделци

Жената заблудила съпрузите, че ще закупи от тяхно име имоти

Общество
13:16 - 15 Май 2020
1380
Измамница сви 500 000 лв. от семейство земеделци

Районната прокуратура в Свиленград е внесла съдебно обвинение срещу 49-годишната Л. Б., за която се смята, че е извършила брокерска измама със земеделски земи на стойност на 500 000 лв., съобщават от прокуратурата.

Между декември 2015 и декември 2017 г. в Свиленград Л. Б. е заблудила семейство земеделски производители, че ще закупи от тяхно име имоти в землището на село Маточина на стойност 506 914 лв.

Мнимият брокер се свързва лично със своите жертви в края на 2015 г., за да им предложи имот в селото, продаван от други нейни клиенти. След успешно финализираната сделка тя ги убеждава, че може да продължи да работи за тях, тъй като разполага с информация, че и други собственици възнамеряват да продават. Следват общо 157 плащания, за които двамата заблудени съпрузи получават само фалшифицирани онлайн потвърждения за документи.

Съмненията за измамата достигат своята връхна точка, когато парите спират, а жертвите настояват официално да получат своите документи. Именно тогава те подават сигнал към полицията, а от там бързо установяват, че има и други сигнал срещу Л. Б., според който неин близък на два пъти ѝ е дал пари на заем. Сумата възлиза общо на 3 500 лв., които тя отказва да върне.

Разследващите са влезли в контакт с всички хора, за чиито имоти се смята, че обвиняемата е продавала на своите клиенти, но никой от тях не потвърждава да е имал контакт с въпросната. Някои дори са представили документи за аренда към други земеделци.

Законът предвижда затвор от 3 до 10 години за подобни престъпления и конфискация на до 1/2 от цялото имущество.