Изнасилвач иска ново дело, бил невинен

Актуални новини
14:16 - 09 Юли 2020
1577
Изнасилвач иска ново дело, бил невинен

Изнасилвач, осъден на 6 години затвор, иска нов процес с аргумента, че е невинен. Тодор Марков е написал молба до окръжния прокурор на Велико Търново, а основанията за възобновяване тепърва ще се разглеждат, след което ново дело може да разреши само Върховният касационен съд, пише „Борба”.

31-годишният ерген лежи в Троян и малко преди неговото искане такова направи съкилийникът му Владо Николов от Куцина, който е с една ръка и е осъден на 12 г. за убийство на съселянин, което не е извършил, установи ново полицейско разследване преди повече от година. Случаят на едноръкия музикант вече е във Върховния касационен съд. Дали това ще се случи и с Тодор, обаче не е ясно.

Междувременно мъжът, гаврил се с 50-годишна жена в Дичин, успял да осъди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН), сочи влязло в сила решение на Административния съд в старата столица. Затворникът е искал обезщетение от 28 000 лева, защото от 2 август 2017 г. до 15 май 2018 г. е лежал в следствения арест във Велико Търново.

През този период Тодор бил в лоши битови условия – без пряк достъп от светлина в килията, без престой на открито, с дървеници в помещението и без да е опазена тайната на разговори между него и адвоката му. Той завежда дело срещу държавата с въпросния размер на иска.

Преди две години Административният съд му присъжда 1250 лева обезщетение. После ГДИН обжалва. На 17 юни 2020 г. Административният съд обаче потвърждава предишното решение в полза на затворника Тодор Марков, което не подлежи на обжалване. Така той е сред малцината, които печелят подобно дело, а държавата трябва да му наплати освен присъдената сума и лихвите за времето, през което не е бил в комфортна обстановка в следствието.

Килиите в Търново обаче не отговарят на нито едно европейско изискване. Сградата е строена в средата на 80-те години на миналия век, но засега няма друга. Има идеен проект нов следствен арест да се прави върху 5 дка в двора на бившето Сержантско училище във Велико Търново. Преди правосъдното министерство имаше намерение да прави такъв в затворническото общежитие в старата столица, но се отказа поради факта, че то и без това се пука по шевовете от лишени от свобода.