ИЗНЕНАДА: Адютантът на прочутия ген. Тотомиров кацна в МО

Полк. Владко Владов оглави кабинета на военния министър Димитър Стоянов

Политика
15:39 - 04 Август 2022
15532
ИЗНЕНАДА: Адютантът на прочутия ген. Тотомиров кацна в МО

Адютантът на прочутия ген. Цветан Тотомиров (началник на Генщаба по време на драматичните събития в България през зимата на 1997 г. ) полк. Владко Владов кацна в Министерството на отбраната. Той е началник на кабинета на военния шеф Димитър Стоянов, който до клетвата си във вторник бе главен секретар на държавния глава. 


Новият военен министър

Владов и Тотомиров станаха известни в началото на 1997 г., когато първи съобщиха на събралото се протестиращо множество на пл. "Независимост", че мандатът на БСП е върнат на ключовата дата за историята 4 февруари от тогавашния носител на папката за съставяне на нов кабинет - покойния Николай Добрев. 


Ген. Тотомиров 

Ето неговия разказ за събитията и за ролята на ген. Тотомиров в потушаването на гражданското напрежение преди четвърт век: 

Защо народът носеше на ръце генерала на 4 февруари 1997 г.?

"От 10.01.1997 г. до 04.02.1997 г. напрежението, натоварването и умората в ръководството на ГЩ на БА и особено при ген. полк. Тотомиров беше до краен предел.

Работният ден започваше в 06.00 часа и завършваше около 24.00. Войската в казармите през зимните месеци на 97-ма вече получаваше лоша храна, отоплението почти липсваше, напрежението и недоволството от улицата чрез приятели и роднини се прокарваше в поделенията с цел неподчинение.

Имаше реална опасност отделни войници или групи от тях да извършат провокации вътре в казармите и навън, напускайки с оръжие или боеприпаси. Към командирите летяха ежедневно разпоредителни документи от ръководството на ГЩ, за да се запази реда и дисциплината.

Армията, съгласно приетия преди по-малко от две години ЗОВС, нямаше право да се намесва във всякакви граждански процеси.

Сутринта на 04.02.1997 началникът на ГЩ на БА ген. полк. Тотомиров и аз като негов адютант, влязохме в сградата на администрацията на президента за участие в КСНС.

С началото на Съвета на Ларгото, площада и страничните улици започнаха да се стичат недоволни, измръзнали, изнервени и очакващи новини тълпи от народ, които на няколко пъти се опитаха да атакуват сградата. Момчетата от НСО, преживяли атаката и превземането на парламента, бяха готови на всичко за да запазят сградата и заседаващите.Беше организирано аварийно извеждане през различен от главния вход-изход.

КСНС завърши, ген. полковник Цветан Тотомиров хладнокръвно попита: „Каква е обстановката навън…”. Отговорих: „Навън е сложно, тълпата е готова на саморазправа, имаме два варианта за напускане. Единия-резервен изход, другия-главния вход”. Генералът отсече: „Армията е на народа. Влязохме през главния, излизаме през главния!”.

Признавам си, вратата се отваря навън и заради тълпата трудно се справихме. Но те, хората, искаха да знаят какво се е случило вътре. Ние бяхме първите носители на новината. Всички крещяха: „ Дадоха ли мандата”.

Генерал Тотомиров отговори, в неговия спокоен стил, „Да мандатът е върнат”. Народът извика „Ура”, вдигна го на ръце, викаше „Армията е с нас” и тълпата го носи над множеството до площада пред БНБ.

А подскачащи млади журналисти ме питаха: „Какъв е този с униформата. Кой е този офицер.? Той беше ли вътре? Не ни ли мами.?”. Отговарях им пълно, точно и ясно, за да напишат правилно, кой е униформеният, носен с толкова народна любов от тълпата."