Изненада: Атанас Славов спазарен "на пожар" за правосъден министър

От ГЕРБ не искат Емил Дечев да заеме поста, дават го на юриста от "Демократична България"

У нас
19:11 - 02 Юни 2023
9489
Изненада: Атанас Славов спазарен "на пожар" за правосъден министър

Депутатът юрист от "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Славов ще бъде номиниран за правосъден министър в кабинета на двете формации, съобщи изненадващо днес кандидатът за премиер Николай Денков.

Специалистът по конституционно право Атанас Славов ще замени в списъка с кандидат-министрите Емил Дечев, за когото по-рано днес стана известно, че не е одобряван от ГЕРБ. Той е настоящ зам.-министър на правосъдието (на същата позиция беше и в кабинета на Кирил Петков), а преди това в продължение на близо 20 години е бил съдия.

Кандидатурата на Атанас Славов е особена изненадваща, тъй като "Демократична България" до последно декларираше, че няма да има свои представители за кабинета "Петков". Юристът е сред учредителите на "Да, България!" на Христо Иванов (част от "Демократична България) и член на ръководството на формацията.

Според източник на Lupa.bg, той е предложен за поста в последния момент, буквално "на пожар", след като е станало ясно, че от ГЕРБ не желаят да приемат Емил Дечев за министър на правосъдието.

Емил Дечев се оказа нежелан за поста "правосъден министър" от ГЕРБ и бе оттеглен в последния момент

За номинацията се разбра няколко часа, след като ръководствата на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС обявиха след двучасов разговор, че има постигнато мнозинство за конституционна реформа. "Славов е преподавател тъкмо по конституционно право и ще води разговорите по тази тема", обяви Николай Денков. За промяна в Конституцията са необходими най-малко 160 гласа, докато двете най-големи групи имат общо 132 народни представители. 

43-годишният Атанас Славов е юрист-конституционалист. Депутат е в последните четири парламента от името на "Демократична България".

Той е преподавател по публичноправни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на Софийския университет. Адвокат в гражданския сектор, пише в биографичната справка, публикувана в сайта на "Демократична България".

Славов беше съветник по конституционни въпроси на Христо Иванов, вицепремиер и правосъден министър (2014-2015 г.). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

Атанас Славов е единствената промяна в обявения в четвъртък вечер предварителен списък на кандидат-министрите, който беше гласуван от разширените ръководства на партиите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".