Изненада: Мангъров изкарал коронавируса без симптоми

Детският инфекционист отказа призива на премиера да се ваксинира, имал антитела

Общество
12:11 - 28 Декември 2020
3137
Изненада: Мангъров изкарал коронавируса без симптоми

Детският инфекционист доц. Атанас Мангъров, който завежда ковид отделение, обяви, че е изкарал заразата без никакви симптоми и имал изградени антитела. Затова и отказва призива на премиера Бойко Борисов публично да се ваксинира. Любопитното е, че до момента той не е обявявал, че е преминал коронавируса, нито е бил в изолация заради него. 

Той подкрепя ваксинацията и би си сложил от ваксината, но ако нямал антитела. Преди 2 седмици се е изследвал и установил, че заради всекидневната си среща със заразата, тя е преминала и през него. "При положение, че имам антитела, както и премиерът, който също изкара това заболяване, няма нужда да се ваксинираме. Но ако той и аз не бяхме карали вируса, аз щях да го посъветвам да се ваксинира", каза доц. Мангъров.

И посъветва онези, които са минали през COVID-19 и са проверили, че имат антитела, да не си поставят ваксината. 

Двамата с Борисов са се чули преди Коледа, както и днес сутринта. За ваксините са разговаряли надълго преди празниците, обясни доц. Мангъров. "Имахме дълъг разговор с премиера за ваксините. Смисълът на нашия разговор беше, че трябва по един от двата начина да се изгради имунитет. Единият е дивият, а другият е цивилизованият - чрез ваксина да се получи. Винаги съм подкрепял ваксинацията", допълни инфекционистът пред "24 часа".