Израел и ООН се скараха за хуманитарната помощ в Газа

Новини
19:08 - 10 Април 2024
1416
Израел и ООН се скараха за хуманитарната помощ в Газа

Израел обвини ООН, че е занижила помощта за Газа, предаде "Ройтерс". Властите са заявили, че Организацията използва погрешен подход, с който иска да прикрие трудностите си с разпространението.

Това обвинение идва на фона на нарастващия натиск върху Израел да допусне повече доставки на хуманитарна помощ.

Израелските власти твърдят, че броят на камионите, влизащи в Газа, се е повишил драстично през последните дни, но от ООН казват, че все още е много по-малко от количеството, необходимо за посрещане на хуманитарни нужди.

Докато Израел каза, че 419 камиона са влезли в ивицата Газа в понеделник, главната агенция на ООН, Агенция за подпомагане на палестински бежанци, каза, че камионите са 223.

От началото на войната около 2 милиона души са без дом, части от анклава са изправени пред глад, гражданската инфраструктура е опустошена и болестите са широко разпространени.

ООН и други хуманитарни организации многократно са призовавали Израел да допусне повече хуманитарна помощ за населението в ивицата.

Израелският военен клон, отговорен за трансферите на помощи, и агенциите на ООН заявиха, че несъответствието в числата е резултат от различните начини на преброяване.

Според изявление на израелския военен клон за трансферите на помощи, разминаването в числата се дължи на начина на броене на ООН, която не брои всички камиони, които влизат, а само тези, които са взети от страната на границата с Газа.

Целта е да бъде отпушена хуманитарната помощ за Газа
Така Организацията искала да прикрие логистични трудности при разпределението на помощите.

Йенс Лаерке, говорител на хуманитарната агенция на ООН, казва, че Израел брои и камионите, които са частично пълни, за да може да отговари на изискванията за проверка на армията.

"Израел брои това, което проверяват и изпращат през границата. Ние броим камионите, които пристигат в нашите складове", коментира Лаерке.

Заради израелски ограничения камионите често не преминават през границата, което означава, че не стигат в същия ден до складовете, добавя Лаерке.

Припомняме, че Израел отказа на Турция да се включи в доставянето на хуманитарна помощ по въздух за анклава. 

 
Израел отказа на Турция да доставя хуманитарн