Израел променя стратегията заради Делта варианта

Възстановените ограничения включват задължително носене на маски на закрито

Свят
11:14 - 13 Юли 2021
3998
Израел променя стратегията заради Делта варианта

Преди четири седмици Израел празнуваше завръщане към нормалния живот в битката си с COVID-19. След бърза ваксинация, която сведе до минимум заразените и починалите, израелците спряха да носят маски и изоставиха всички правила за социално и физическо дистанциране.

След това дойде по-заразният вариант "Делта" и нарастването на заразените, което принуди премиера Нафтали Бенет да възстанови някои COVID-19 ограничения и да преосмисли стратегията, пише "Ройтерс".

Съгласно това, което той нарича политика на "меко потискане", правителството иска израелците да се научат да живеят с вируса, което включва възможно най-малко ограничения и избягване на четвърти национален локдаун, който може да навреди още на икономиката.

Тъй като повечето израелци в рисковите групи вече са ваксинирани срещу COVID-19, Бенет разчита на това по-малко хора в сравнение с преди да се разболеят сериозно, когато се увеличат заразените.

"Прилагането на стратегията ще доведе до поемане на определени рискове, но като се тегли чертата, включително като се вземат предвид икономически фактори, това е необходимият баланс", отбеляза Бенет миналата седмица.

Основният показател, ръководещ този ход на правителството, е броят на тежките случаи на COVID-19 в болница, които в момента са около 45 души. Прилагането ще доведе до наблюдение на заразените, насърчаване на ваксинациите, бързо тестване и информационни кампании за носенето на маски.

Стратегията предизвика сравнения с плановете на британското правителство да отвори отново икономиката на Англия от локдауна, въпреки че Израел е в процес на възстановяване на някои ограничения, докато Лондон ги отменя.

Възстановените ограничения включват задължително носене на маски на закрито и карантина за всички хора, пристигащи в Израел.

Стратегията на Бенет, подобно на тази на британското правителство, е поставена под въпрос от някои учени.

Израелското министерство на здравеопазването се застъпва за по-голямо усилие за спиране на инфекциите, каза Шарон Арой-Прейс, ръководител на общественото здраве в израелското здравно министерство.

"Възможно е да няма голям ръст на тежко болните, но цената на допускането на такава грешка е това, което ни тревожи", подчерта тя.