Израел задържа палестинска активистка на Западния бряг

Свят
13:38 - 07 Ноември 2023
1700
Израел задържа палестинска активистка на Западния бряг

Израелската армия задържа палестинска активистка по подозрение в подбуждане към насилие, съобщава "Ройтерс".

Майка ѝ обаче отхвърли твърдението и посочи, че то се основава на фалшива публикация в "Инстаграм".

22-годишната Ахед Тамими е смятана за герой от тийнейджърска възраст в окупирания Западен бряг.

По информация на израелската армия тя е била арестувана в село Наби Салех на Западния бряг.

Тамими стана известна през 2017 г., когато на 16-годишна възраст зашлеви шамар на израелски войник, който нахлу в нейното село. Тя и други активисти от години протестират срещу заграбването на израелска земя.

Тамими "е заподозряна в подбуждане към насилие и призоваване към извършване на терористична дейност", уточниха военните.

Майка ѝ Нариман Тамими разказа, че над дузина израелски войници са нахлули в дома им през нощта и са арестували дъщеря ѝ.

Израелските власти твърдят, че младата жена е "написала подстрекателска публикация" (в "Инстаграм"), призоваваща за убийството на заселници, в която се посочва, че извършеното от Хитлер не е достатъчно. Ахед обаче няма профил в "Инстаграм", както твърди майка ѝ.

След като зашлеви шамар на войника, Тамими беше осъдена на осем месеца затвор, след като се призна за виновна по намалени обвинения, включващи нападение.

Тя е една от стотиците активисти на територията, които бяха задържани на фона на избухналото насилие между Израел и екстремистите от Газа.

Израел твърди, че арестите на Западния бряг са насочени отчасти към осуетяване на атаки, докато провежда сухопътно нападение срещу екстремистите на "Хамас" в Газа след смъртоносната им атака на 7 октомври.

Насилието се отприщи и на Западния бряг, където редовно има сблъсъци между израелски войски и палестинци. По данни на ООН от 7 октомври израелските войски са убили най-малко 141 палестинци на територията, включително 43 деца.