Израелска журналистка откри българските спасители на баща си

Филмът „Следващото поколение” разчувства зрителите на премиерата в Пловдив

Общество
16:49 - 25 Октомври 2019
7633
Израелска журналистка откри българските спасители на баща си

Известната израелска журналистка и писателка Ошрат Котлер откри потомците на човека, спасил баща й – български евреин, от нацистките лагери на смъртта през 1943 г. Тази вълнуваща история е една от сюжетните линии в документалния филм „Следващото поколение” – посветен на наследниците на спасените български евреи, които след основаването на Държавата Израел заминават за Обетованата земя.

Световната премиера на лентата на режисьорите Ния Александрова и Айелет Хелер се състоя в Пловдив, като залата на „Лъки-Дом на киното” се оказа тясна за желаещите да съпреживеят емоционалното преоткриване на българските корени на една от главните героини във филма. Ошрат Котлер дойде от Израел, за да присъства на премиерата и сърдечно благодари на българския народ за спасението на нейните предци.


Главен герой във филма е още една личност, която олицетворява съвременната еврейска държава – генерал-лейтенант Габи Ешкенази, който е прославен военачалник, бивш началник на Генералния щаб на израелската армия, а в момента е депутат и вероятен бъдеш военен министър.

Екипът на филма "Следващото поколение"


Бащата на Ешкенази е роден в Пловдив, а Котлер е потомка на еврейска фамилия от Пазарджик. Съставянето в момента на ново правителство на Израел, не позволи на генерала да дойде в Пловдив. Котлер, един от доайените в израелската журналистика, е автор и на превърналата се в бестселър книга „Дете мое”, вдъхновена от личната и семейна биография. Филмът е заснет в България и Израел, като главните герои идват специално у нас, за да издирят познати на своите родители, факти или снимки за предците си. Благодарение на историка и експерт в Държавния архив Ваня Гезенко и кинокритика и изследовател на българското еврейство Владимир Игнатовски, които също участват във филма, Ошрат Котлер и ген. Габи Ешкенази преоткриват своята семейна история, свързана с България.

Ошрат Котлер дойде от Израел за премиерата на филма


„Историята на България през Втората световна война е история, която трябва да бъде запомнена завинаги. Защото показва каква сила могат да имат обикновените хора. България е в съюз с нацистите. Но, и това е голямото но, в момента на истината, в деня когато злото почти е спечелило, българската църква и гражданското общество са показали, че всичко може да се промени. Трябва да се гордеете с тези смели обикновени българи, спасили своите евреи“. С тези силни думи Ошрат Котлер се обърна към зрителите на премиерата. След това аплодира Веселка Гълъбова, жената от Ихтиман, която и помага да открие Живко, сина на Сандо, спасителя на нейния баща. Особено трогателен е един от моментите във филма, в който израелската журналистка успява да разпознае своя дядо, когото не познава, виждайки негова снимка в Историческия музей в Пазарджик.

Ошрат Котлер намира снимка на своя дядо в Историческия музей в Пазарджик и това я прави особено щастлива


„Моят баща и досега казва „татко“ на Сандо, който рискувайки много, го приютява временно в своя дом“, каза Ошрат. „Опитвах се да разбера защо тези обикновени хора са били толкова смели в защитата на евреите. Сигурно защото хората тук първо се приемат като българи и след това вече се делят на християни, евреи или мюсюлмани. Това е правило България уникална, отличавало е от другите европейски страни“.

Момент от филма, в който ген. Ешкенази търси информация за своите предци в България


Главната героиня изказа своето професионално възхищение към авторите на филма. „Като документалист в израелската телевизия се обръщам към режисьорите на лентата с комплименти и огромен респект – Ния Александрова и Айелет Хелер заснеха филма буквално за 4 дни“.


„Това беше един труден филм, който мисля, че стана емоционален, повече отколкото очаквах“, сподели от своя страна Димитър Гочев, един от продуцентите на „Следващото поколение“. Той припомни и силните думи, казани в края на лентата от генерал-лейтенант Габи Ешкенази: „Ние сме тук, защото сте били вие“.

„Поздравявам творческия екип, създал филма „Следващото поколение“ за избора на Пловдив за първата му прожекция и то в годината, когато градът е Европейска столица на културата. Но и не само заради това. А и заради смелостта на пловдивчани и техния митрополит Кирил, който преди 76 години заяви, че няма да се поколебае да тръгне с депортираните. Потомците на спасените български евреи, ведно с всички наши сънародници, днес могат да се гордеят с предците си, да разказват историята за човечността и чертаят нови хоризонти между българския и еврейския народ“. Тези думи бяха част от приветствения адрес, който президентът на Република България Румен Радев адресира до екипа и героите на пълнометражния документален филм „Следващото поколение“.

Яков Джераси е един от инициаторите за заснемането на "Следващото поколение"

Яков Джераси, един от продуцентите и инициаторите за тази продукция и председател на Федерацията на ционистите в България, добави, че ще е добре българските културни и дипломатически институции да помогнат при разпространението на „Следващото поколение“ по света. Самият Джераси е посветил последните 30 години от живота си на каузата светът да научи за подвига на българския народ през 1943 г. - да не позволи нито един български евреин да бъде изпратен на смърт.

Следващото поколение” се посвещава и на 70-годишнината от „Голямата Алия” - имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Снимки: Александър Иванов