Израелски въздушни удари убиха най-малко 24 души

Свят
12:01 - 25 Юни 2024
1201
Израелски въздушни удари убиха най-малко 24 души

Израелските сили убиха най-малко 24 палестинци при три отделни въздушни удара срещу град Газа рано във вторник, съобщиха здравни служители, докато танкове нахлуха по-дълбоко в град Рафах в южната част на анклава.

Два от ударите поразиха две училища в град Газа, убивайки най-малко 14 души, казаха медици. Друг удар срещу къща в лагера Шати, един от осемте исторически бежански лагера в ивицата Газа, уби други 10.

Къщата в Шати е принадлежала на разширеното семейство на политическия ръководител на "Хамас" Исмаил Хания, който е базиран в Катар и е убил една от сестрите му заедно с други роднини, казаха членове на семейството и медици.

Хания, който ръководи дипломацията на "Хамас" и е публичното лице на войнстващата ислямистка групировка, загуби много от роднините си при израелски въздушни удари от 7 октомври, включително трима от синовете си.

Израелската армия каза, че нейните сили са атакували през нощта екстремисти в град Газа, които са участвали в планирането на атаки срещу Израел. Екстремистите включват някои, участващи в държането на заложници в плен, и някои, които са участвали в трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври.

Израелските военновъздушни сили удариха две структури, "използвани от терористите на Хамас в Шати и Дарадж Туфа в северната част на Ивицата Газа. Терористите действаха в училищни комплекси, които бяха използвани от "Хамас" като щит за терористичните му дейности", се казва в военното изявление.