Израелското разузнаване ще следи заразените с Омикрон

Местоположението на заразените ще се определя по мобилния им телефон

Свят
12:03 - 29 Ноември 2021
1793
Израелското разузнаване ще следи заразените с Омикрон

Израелският премиер Нафтали Бенет подписа указ, с който упълномощава Шин Бет (Службата за сигурност на Израел, която отговаря и за контраразузнаването) да проследява геолокацията на лица, заразени с новия вариант на коронавируса Омикрон, съобщава пресцентърът на държавния глава.

Местоположението на заразените ще се следи по мобилния им телефон, "за да се прекъсне веригата на заразяване". В изявлението на премиера се посочва, че такива мерки ще се прилагат само за заразените с новия вариант, а мярката засега ще важи до полунощ на 2 декември. Тя ще се преразглежда ежедневно и е възможно да бъде предсрочно отменена.

Против това решение на правителството са гласували четирима министри - правосъдният Гидеон Саар, образователният Ифат Шаша-Битон, министърът на икономиката Орна Барбивай и министърът без портфейл Ели Авидар, съобщава Таймс оф Израел. Специално Авидар нарече мярката "непропорционална" и посочи: „Това е червена линия и говори лошо за демокрацията“.

Засега са потвърдени два случая в Израел на заразени с Омикрон, като се тестват още няколко, за които има съмнения. Властите наредиха затваряне на границите за чужденци за две седмици и затегнаха правилата за карантина на израелците, които се връщат у дома от чужбина.