Изтеглянето от Русия струва около $5 млрд. на “Шел“

Компанията ще изпълни договорите си за купуване на суровини от Москва, сключени преди инвазията в Украйна

Новини
14:49 - 07 Април 2022
2090
Изтеглянето от Русия струва около $5 млрд. на “Шел“

Енергийният гигант "Шел" обяви, че излизането на компанията от Русия заради инвазията в Украйна ще ѝ струва около 5 млрд. долара заради обезценка или пълна загуба на активи, съобщава АФП.

Същевременно базираната в Лондон компания заяви, че ще изпълни договорите си за купуване на суровини от Русия, сключени преди началато на инвазията в Украйна. 

В края на февруари "Шел" обяви, че ще продаде дяловете си във всички съвместни предприятия с руския държавен енергиен гигант "Газпром", след като Кремъл започна атаката си срещу Украйна. В края на 2021 година "Шел" оцени руските си проекти на 3 милиарда долара.

"Шел" се изтегля от Русия в съответствие с политиката на правителството на Обединеното кралство.

Въпреки това компанията в четвъртък разкри, че е "законово задължена да приеме доставката на суров петрол, закупен по договори, подписани преди инвазията". По-рано "Шел" се извини за закупуването на руски петрол с огромна отстъпка след инвазията.

Великобритания, която е много по-малко зависима от останалата част на Европа от руската енергия, планира да се откаже от вноса на руски петрол до края на годината и в крайна сметка да спре и вноса на руски газ. Актуализация на енергийната стратегия на правителството на Обединеното кралство в четвъртък призова за повече възобновяема енергия от ядрена, офшорна вятърна и слънчева енергия.

Компании от цял свят прекратяват бизнес връзките си с Русия, след като президентът Владимир Путин нареди инвазията в Украйна на 24 февруари. Конкурентът на "Шел" "Бритиш петролиъм"  изтегля почти 20-процентовия си дял в руския държавен енергиен гигант "Роснефт".

Кризата в Украйна предизвика сътресения на световните пазари на петрол и газ, защото Русия е основен производител на изкопаеми горива.

Цените на петрола, които се покачиха близо до 140 долара за барел в началото на март, оттогава паднаха до около 100 долара заради надеждите за мирни преговори.

"Шел", която предупреди, че пазарът на суров петрол остава "нестабилен", отбеляза в четвъртък, 7 април, спад в цената на акциите си с 1,4 процента при сутрешните сделки на лондонския индекс FTSE 100, който беше стабилен. Въпреки това перспективите за компанията остават добри заради високите цени на горивата, а анализаторите отбелязвват, че изтеглянето от Русия е по-приемливият вариант, тъй като в противен случай компанията би понесла значителни репутационни щети.