Извънредно: Каракачанов свиква министри заради ексцесиите в Габрово

Кабинетът и МВР обсъждат как да интегрират ромите

Общество
08:55 - 11 Април 2019
2432
Извънредно: Каракачанов свиква министри заради ексцесиите в Габрово

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов свика в 9 часа тази сутрин извънредно заседание в Министерския съвет заради напрежението в Габрово, породено от бруталното нападение на роми над продавач на магазин в града.

Срещата на министрите и на ръководството на МВР е по заръка на министър-председателя Бойко Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев рано тази сутрин отиде в Габрово, за да провери на място ситуацията. Както е известно хората в града се вдигнаха на бунт срещу циганските набези. Местни щурмуваха следствието заради ромите биячи и се наложи жандармерия да охранява държавната институция.

Пред Би Ти Ви Каракачанов обясни, че по време на правителственото заседание ще бъдат обсъдени конкретни мерки за нормализиране на ситуацията в Габрово и за конкретно прилагане на интеграционните политики.

Ще се обсъди и дали ограните на реда са реагирали адекватно на ескалацията в града.

"Полицията си върши работата. Нужно е обаче да обсъдим превантивните мерки, за да не се допускат подобни инциденти", обяви Каракачанов. Според него в момента не се очаква нова ескалация на напрежението в Габрово.

"Трябва да бъдат набелязани мерки и подобен вид контингент, който обитава незаконно къщи, периодично да бъде профилактиран от органите на реда. Именно оттам излизат онези хора, които извършват побоища и престъпления", на мнение е вицепремиерът.