Извънредно от МС: Осигурили сме всичко на медиците, Радев да не раздава заповеди

Здраве
14:02 - 07 Април 2020
6038
Извънредно от МС: Осигурили сме всичко на медиците, Радев да не раздава заповеди

На извънреден брифинг в Министерския съвет Логистичният щаб към кабинета даде отчет за снабдяването на медицинските работници със защитни облекла и материали сред пандемията от коронавирус. Пресконференцията беше открита от вицепремиера Томислав Дончев, който още с първите си думи жилна президента Румен Радев, като обяви, че твърденията му за неподготвени и незащитени доктори, които лекуват коронавирус, не заслужават внимание.

След това думата взе комисар Николай Николов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", който е шеф на щаба. Той обяви, че са осигурени 10050 защитни костюма, 150 тона спирт, 53975 маски с висока степен на защита за бойците от първа линия.

"Разпределени са над 96 000 маски за обща употреба, облекла за специализиран персонал за многократна употреба 3000 броя. В скоро време ще бъдат разпределени 1 млн ръкавици, 10 000 остават в резерв, 650 000 защитни облекла, 1500 в резерв, 19 000 маски, 4000 предпазни шлема", добави Николай Николов.

"Има маски и дезинфектанти. Повече от 60 фирми предложиха оферти за производство на защитни материали. 3 фирми шият облекла, до края на месеца ще имаме почти 30 000 облекла, до края на май очакваме почти 100 000 броя. 5 други фирми преминаха успешно тестовете", каза още той. - "Няколко автомобилни фирми предоставиха свои коли, за да помогнат с транспортирането."

"Осигуряването на предпазни средства да не се бърка с раздаване на мартеници. Ако има затруднения, те не са парични, осигурили сме всички необходими средства, но някои материали просто липсват на международния пазар", каза Томислав Дончев и отново захапа президента.

"Тук няма новобранци, на които да се дават заповеди. А и кои нареждания да изпълняваме - тези от 3-ти март, или следващите? Президентът сам да последва съвета си и да се смири", каза вицепремиерът. И заключи:

"Както е казал Гьоте, когато двама се карат, виновен е по-умният."

Ген. Мутафчийски обясни, че първият етап в борбата е започнал от първата положителна проба до 100-тната положителна. "Едновременно с втория етап се зареждаха всички болници, спешните медицински служби, гранична полиция, чиновниците в учрежденията с чести срещи. Всичко беше фокусирано най-вече върху лекарите, защото се опасявахме, че няма да можем да поемем броя на пациенти. През това време заработиха лабораториите, със заповед на министъра се разшири кръга, а вече работят лабораториите в Плевен, "Пирогов", столичното РЗИ, "Софиямед". Предстои откриването на лабораторията в Пловдив, което разширява възможността за тестването на населението", обясни шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса у нас.

"В резултат на анализ, Министерство на здравеопазването взе решение всички болници да им бъде заплатено на базата на минало месечни изкарани доходи, да им се изплати дейността, без да бъде отчетена такава, в размер на 85%", допълни той. "Всъщност, държавата поема 1560 лв. от парите за медиците, за да може да получат пълното си възнаграждение от 1000лв.", обясни ген. Мутафчийски.

Той заяви още, че е имало трогателна мобилизация на обществото по отношение на дарителската дейност. Много хора са решили да даряват на отделни болници, преди изобщо да има призив. "Вчерашната история с бабата от Исперих, която дари пенсията си, е много трогателна. Това дарение, на тази баба, е най-ценното, което мога да чуя в тази кампания. Има безпрецедентна мобилизация в обществото, което показва, че имаме готовност да се справим със ситуацията и това, което предстои", каза още ген. Мутафчийски.