Извънредно от Перник: Сурва 2020 г. се отменя

Фестивалът няма да се проведе заради опасност от зарази

Актуални новини
13:35 - 07 Януари 2020
5194
Извънредно от Перник: Сурва 2020 г. се отменя

Заради въведеното бедствено положение в Перник и опасност от зарази в този напрегнат момент фестивалът "Сурва" 2020 година няма да се проведе. Лично министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е посетил Община Перник, за да разговаря с кмета Станислав Владимиров по повод фестивала, информира сайтът zapernik.com.

Категоричното мнение на здравното министерство е фестивалът тази година да не се провежда.

От Районната здравна инспекция също са крайно против провеждането на "Сурва" 2020. Така, че тази година НЯМА да има "Сурва" 2020 г.

Усилията на общинската администрация ще продължат да са насочени към изцяло справянето с водната криза и подмяната на водопровода на град Перник, обявиха от ведомството.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-големият в България и на Балканите. Той е една сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света.

Пернишкият фестивал е най-старият фестивал на маскарадните игри в България. Решение за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е на 16 януари 1966 г. От 2000 г. насам се провежда всяка година и добива особена популярност у нас и в чужбина.

През 2018 година участниците в "Сурва" са близо 7000!