“Стомана” - Перник е сигнализирала, че получава повече вода

Консумация на завода е около 2% от тази на града, твърдят от фирмата

Новини
08:45 - 07 Януари 2020
4797
“Стомана” - Перник е сигнализирала, че получава повече вода

"Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Няма нерегламентирано отклоняване на вода. От октомври имаме кореспонденция, че ни се подава повече вода, отколкото имаме нужда. Подаваха ни повече, затова сме писали на Вик Перник и на кмета, че трябва да намалят водоподаването. Подаваха ни 80 хил. куб., а имахме нужда от 10 хил. Тази вода минаваше през водомерите и ние я плащахме." 

Това каза директорът на "Стомана Индъстри" Константин Стаменов в коментар за водната криза в града пред bTV. По думите му, заводът няма нерегламентирани отклонения и тази информация тръгва от доклад на "Софийска вода", "които не са наясно с водоснабдяването на Перник. Всички, които заявиха, че в предприятието има нерегламентирано ползване на води от яз. „Студена“, ще бъдат съдени за клевета. След проверка бе констатирано, че няма нарушения", подчерта Стаменов. 

Той призна, че на територията на предприятието има тръби на ВиК -  Перник, които са стари и не подлежат на подмяна. Освен това по-големите количества вода биха причинили наводняване на пречиствателната станция в предприятието. 

Стаменов обясни, че всяка година заводът подава заявка за необходимите количества вода, за което се дава разрешение от министъра на околната среда и водите. Преди това от завода са ползвали вода от яз. Пчелина, но след разграбването на съоръженията е останал яз. Студена. 

"Нашата консумация е около 2% от тази на града. Водата е постъпвала директно, без да се пречиства. Ние имаме специална обработка, за да може да се ползва като промишлена", обясни още Стаменов и допълни, че в момента заводът ползва дъждовна вода и такава от различни потоци, за което има необходимите разрешителни. 

Директорът на "Стомана Индъстри" допълни, че ако не бъдат получени минималните количества за работа на завода ще трябва да се преместят поръчки в заводи извън страната. Той уточни, че в завода работят 1500 души от Перник.