ИЗВЪНРЕДНО: Старци изгоряха като факли в дом за възрастни (обновена)

Топ
19:39 - 22 Ноември 2021 (обновена)
6801
ИЗВЪНРЕДНО: Старци изгоряха като факли в дом за възрастни (обновена)

Девет души загинаха при пожар в дома за възрастни хора в провадийското село Рояк. Има обгазени хора, но точната им бройка не е ясна за момента. Извършена е евакуация на обитателите на дома, съобщават от МВР. В дома са настанени общо 48 души, казват от полицията. Според кметът на Дългопол Георги Георгиев обаче, напоследък настанявали повече хора и в момента общо обитателите на дома са 58.

Сигналът е подаден малко преди 18 часа тази вечер. Веднага на място са изпратени 5 пожарни и спасителни екипа. По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж.

Спасени са поне 49 души от старческия дом

Пожарът е локализиран, гасителните действия продължават под ръководството на директора на РДПБЗН –Варна комисар Тихомир Тотев. Предстои извършване на оглед, в рамките на който ще се изясняват причините за пожара. Със сигурност е ясно, че жертвите до този момент са 9 души, а една жена е откарана в болница. Останалите са в "добро общо състояние", като са откарани в хотел във варненския квартал "Аспарухово". Медицински екип е извикан на място.

Хората от дома посрещат миналата Коледа. Днес 9 от тях загинаха при пожар

Домът за стари хора е частен. Той е собственост на фирма "Билмакс" ЕООД, установи проверка на Lupa.bg. Лизцензиран е официално през 2015 г. и от тогава развива дейност. Цените в дома не са от най-ниските. Стартов пакет започва от 600 лева за възрастни, които се обслужват сами, и стига до 690 лв., за пенсионери, които са приковани на легло и изискват специфични грижи. Прави впечатление, че на интернет страницата на дома се предлага и опцията "гледане срещу приписване на имот". Телефонът, посочен за връзка, е 0884 669 951.

Село Рояк е на около 55 километра от Варна.