Джендър осъди България, не му дали да си смени пола

Актуални новини
23:05 - 09 Юли 2020
5374
Джендър осъди България, не му дали да си смени пола

Европейският съд по правата на човека осъди България заради това, че родните власти "без основателна причина" са отказали на транссексуален български гражданин да си промени пола.

Й. Т. е жена, която е родена през 1970 г. През юношеските си години тя осъзнава мъжката си сексуална идентичност и започва да води социален живот като мъж с мъжко първо име. От 2008 г. жалбоподателят живее в партньорки отношения с друга жена, която родила през 2010 г. дете с помощта на изкуствено оплождане от донор. Оттогава Й. Т. и детето му се възприемат взаимно като баща и син.

През 2014 г. ищецът е претърпял операция за премахване на млечните жлези и през 2015 г. се е обърнал към районен съд с искане за смяна на първото, бащиното и фамилното си име, като и на своя пол и ЕГН в електронните регистри. Това са необходимите елементи, преди Й. Т. да се подложи на още една операция, с която да завърши промяната на пола си.

Районният съд, а след това и апелативният съд отказват да удовлетворят искането на транссексуалния мъж. Аргументът е, че публичният интерес не допуска подобно разрешение, но без да се уточни какъв точно е публичният интерес в този случай.

Европейският съд смята, че Й. Т. неоправдано дълго време е бил поставен в "смущаваща ситуация" и изпитвал "уязвимост, унижение и силно безпокойство". Съдът в Страсбург постанови България да изплати на ищеца 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разноски по делото. С лихвите сумата набъбва до над 15 000 евро, или около 30 000 лева.

На снимката в заглавието: Първият българин, сменил пола си. Още през 1991 г. Андрей Миронов се превръща в Адриана, а операцията е предавана на живо по БНТ. Днес Адриана Миронова се препитава като ясновидка в родния си град Рудозем. Казва, че общува пълноценно със сина си, който се ражда, докато тя е в битността си на мъж и му се явява... баща.