Джереми Хънт опита да замаже гафа с Тръмп

Британския посланик в САЩ каза за американския президент, че е „некомпетентен”

Свят
14:10 - 08 Юли 2019
1804
Джереми Хънт опита да замаже гафа с Тръмп

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт обяви, че не е съгласен с британския посланик в САЩ Ким Дароч, който описва президента на САЩ Доналд Тръмп като "неспособен".

Хънт също подчерта, че Лондон няма да допусне никакво прекъсване на отношенията Великобритания - САЩ заради изтеклите записки.
Хънт изрази загриженост във връзка с изтичането на докладите на посланика, подчертавайки необходимостта да се разбере как се е случило това.

Коментарите на Хънт идват след като поверителни текстови съобщения, изпратени от посланика на Обединеното кралство в САЩ, Ким Дароч в Лондон, описват Тръмп като "неспособен", "несигурен" и "некомпетентен". В докладите, които бяха публикувани за първи път от вестник Дейли мейл, пише, че Тръмп е "уникално дисфункционален и кариерата му може да завърши с позор". Те датират от 2017 г. до днес и в тях посланика описва конфликтите в администрацията като "битка на нож".

"Наистина не вярваме, че тази администрация ще стане значително по-нормална; по-малко дисфункционална; по-малко непредсказуема; по-малко разделена фракция; по-малко дипломатична и тромава”, казва посланикът в едно от съобщенията.

Лидерът на партия Брекзит Найджъл Фараж от своя страна заяви, че Дароч трябва да бъде уволнен заради изтичането на чувствителни дипломатически доклади. "От момента, в който Тръмп беше избран, този човек беше грешка като британски посланик - напълно противопоставящ се на доктрината на Тръмп", каза Фараж пред Дейли мейл.