Джо Байдън свали картите: колко опасни са Китай, Русия и Иран

Новини
09:23 - 25 Март 2023
2954
Джо Байдън свали картите: колко опасни са Китай, Русия и Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че засега Китай не оказва военна помощ на Русия в конфликта в Украйна, но това може да се промени, съобщиха световните агенции и БТА.

Разпитван от журналисти, докато е в Канада, държавният глава на Съединените щати отговори и на други горещи въпроси - за Украйна, Сирия, Иран, банковите главоболия. Междувременно обяви важно споразумение с Отава.

"През последните три месеца чувам, че Китай възнамерява да предостави значително количество оръжие на Русия", каза Байдън на пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо. "Това, че все още не е, не означава, че няма да го направи; но все пак засега не го прави."

На вчерашната си среща в Отава американският президент Джо Байдън и канадския премиер Джъстин Трюдо потвърдиха "твърдата си подкрепа за украинския народ, бранещ се срещу жестоката и варварска инвазия на Путин", както се изрази Трюдо.

Помолен да коментира посещението в руската столица на китайския президент Си Цзинпин, Байдън заяви, че значението на руско-китайското сътрудничество се преувеличава.

Стопанинът на Белия дом добави, че показателно за това е например, че Вашингтон постоянно разширява съюзите си, а Русия и Китай не.

"Ние значително разширихме нашите съюзи, но не съм забелязал Русия и Китай или който и да било друг по света да е успял да направи нещо подобно", каза Байдън. Като пример той даде участието на Вашингтон в обединения като НАТО, Г-7, КУАД (Австралия, Индия, САЩ и Япония), Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), както и двустранните съюзи със страни като Япония и Южна Корея.

Байдън изрази мнение, че Пекин не може да предложи нищо съществено на Москва, но все пак подчерта, че по никакъв начин не подценява Русия и Китай и гледа сериозно на действията им.

Ще има ли още удари по ирански сили

Вашингтон не се стреми към конфликт с Иран, но е готов да отговори със сила на нападенията срещу американски сили на групировки, свързани с Техеран, заяви в Отава президентът на САЩ Джо Байдън.

"И не се съмнявайте, САЩ не се стремят, подчертавам, не се стремят към конфликт с Иран. Но бъдете готови да отговорим със сила, за да защитим хората си. Именно това се случи снощи", каза той на пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Байдън каза това в коментар на вчерашните въздушни удари на САЩ по цели в Сирия, използвани от военизирани групировки, свързани с иранската Революционна гвардия. Те бяха нанесени в отговор на нападение в четвъртък срещу обект на Щатите в Североизточна Сирия, вероятно извършено с дрон иранско производство; при него загина служител, работещ за американските сили в Сирия по договор с външен подизпълнител от САЩ, а шестима американци бяха ранени.