Джок с телефон, кетъринг и психолог в Бусманци

В дома за чужденци никога не е имало бягства и изнасилвания

Новини
11:02 - 02 Октомври 2019
2098
Джок с телефон, кетъринг и психолог в Бусманци

В дома за чужденци, където е изпратен Джок Полфрийман има телефон, нонстоп медицинско обслужване и психолог при нужда, както и храна, според вероизповеданието. Роднини и приятели могат да посещават австралиеца два пъти седмично. 

Няма ограничени в достъпа на адвокати и представители на неправителствените организации. С такива предимства разполага подсъдимия за убийството на Андрей Монов, пише "24 часа".

Единственото неудобство е, че е ограничена свободата му на придвижване като чужденец с административна мярка “експулсиране от страната”.

Домът в Бусманци е от закрит тип, т.е. няма как да бъде напускан извън строго регламентирана процедура. Средният престой в него за чужденците като Джок е около 20 дни. Максималният срок, за който могат да бъдат задържани, е 18 месеца.

В Бусманци има специално обучени полицаи, а не надзиратели. Режимът е много по-свободен, а и в някои корпуси са настанени и жени, както и цели семейства с деца.

В дома, открит през 2006 г. никога не е имало бягства, убийства, самоубийства. Там са временно настанени както чужденци за експулсиране, така и такива с наложени принудителни мерки за отвеждане до границата.

Капацитетът е 400 души.

Битовите условия са много по-добри от местата за лишаване от свобода. Единични са случаите, когато чужденци в очакване за експулсиране са недоволствали от храната, леглата и служителите в дома.

На територията му има изградени места за културна дейност и няколко спортни площадки.

Една от препоръките обаче е чужденците, настанени там, да се включват в приготвянето на храната, но засега това е трудно постижмо.

От април  закуската, обядът и вечерята се доставят от  фирма за кетъринг, а персоналът следи за качеството. Има и лавки, от които могат да си пазаруват допълнително храна и напитки.