Джонсън подкрепи амнистията за половин милион мигранти

Министър-председателят ще разгледа „икономическите предимства и недостатъци“

Свят
14:31 - 26 Юли 2019
1561
Джонсън подкрепи амнистията за половин милион мигранти

Новият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън подкрепи амнистията за половин милион мигранти, които нямат доказателства за правото си да останат в страната, съобщава британският национален ежедневник Таймс.

Джонсън подчерта, че правното положение на мигрантите без документи, които от години живеят в Обединеното кралство, е „ненормално“ и рискува да повтори скандала „Уиндръш“, при който стотици хиляди имигранти бяха принудени да напуснат страната.

Джонсън обеща да разгледа „икономическите предимства и недостатъци“ от политиката за мигрантите без документи. Той също така потвърди, че няма да се съобрази с обещанието на предшественика си на поста Тереза Мей да намали миграцията до „десетки хиляди“ и сподели, че вместо това планира да въведе система, базирана на австралийския модел.
Под поколението „Уиндръш“ се разбира преселниците от карибските държави, установили се във Великобритания между 1948 и 1971 година. Наричани са така по името на кораба, с който са пристигнали първите мигранти от Ямайка, Тринидад, Тобаго и други острови. На 22 юни 1948 г. в графство Есекс пристигат първите 492 преселници от Карибите, много от тях - деца. Те са привлечени във Великобритания, за да се включат във възстановяването на разрушенията от Втората световна война. Понеже те идвали от страни, които тогава са били британски колонии, въпросът за техния статут изобщо не е стоял на дневен ред.

През 1971 година, когато секва миграционният поток, пристигналите до този момент на Острова граждани от британските колонии получават статут, с който тяхното репатриране към родните им страни се отлага за неограничено време. Вътрешното министерство в Лондон обаче тогава не им издава съответните документи, затова сега на засегнатите им е много трудно да докажат статута си на законно пребиваващи.

Проблемът излезе на дневен ред през 2018 г. вследствие и от дългогодишната политика на британските власти за затягане на мерките срещу мигрантите. През 2012 година Тереза Мей, която тогава е вътрешен министър на страната, предприема курс към утежняване на живота на нелегалните мигранти чрез създаването на „недружелюбна за тях среда“. В практиката това се изразява в изискването мигрантите да представят разрешително за престой, например когато взимат жилище под наем, ползват здравни услуги или кандидатстват за работа.