Джонсън: Солеймани представляваше заплаха

Британският премиер беше разкритикуван, че не е прекъснал незабавно почивката си

Свят
11:16 - 06 Януари 2020
1349
Джонсън: Солеймани представляваше заплаха

Британският премиер Борис Джонсън предупреди Техеран да не прави опити за "отмъщение или наказателни акции" срещу Америка след убийството на ген. Касем Солеймани. Това е първият официален отговор на Джонсън на кризата, отприщена от заповяданото от САЩ убийство на висшия ирански командир.

Джонсън, който е и лидер на Консервативната партия, изтъкна, че началникът на елитните сили "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия, който беше убит при ракетно нападение с дрон на САЩ в петък в Ирак, няма да бъде оплакван от Великобритания.

"Генерал Касем Солеймани представляваше заплаха за всичките наши интереси и е отговорен за модел на разрушително, дестабилизиращо поведение в региона. Предвид водещата роля, която той изигра в действия, довели до смъртта на хиляди невинни цивилни и западни служители, ние няма да оплакваме неговата смърт. Ясно е обаче, че всички призиви за отмъщение или наказателни акции просто ще доведат до повече насилие в региона и не са в интерес на никого", настоя Борис Джонсън.

Британският премиер заяви, че е обсъдил разразяващата се криза със свои колеги в Европа и с американския президент.

"Днес разговарях с президента Макрон, президента Тръмп и канцлера Меркел и ще говоря с други лидери през следващите дни. Ние сме в тесен контакт с всички страни, за да насърчим деескалация. Ще разговарям с други лидери и нашите иракски приятели за подкрепа на мира и стабилността", допълни Джонсън.

Той подчерта, че са били предприети стъпки за повишаване сигурността на британските служители и интереси в региона на Близкия изток.

По-рано Тръмп и Джонсън са разговаряли по телефона, като са обсъдили положението в Ирак и Иран и са потвърдили тесния съюз между Вашингтон и Лондон, се казва в изявление на Белия дом.

Преди това британският премиер беше разкритикуван, че не е прекъснал незабавно почивката си в контекста на разразяващата се криза след убийството на Солеймани, като опозиционната Лейбъристка партия го осъди, че "се пече на слънце и пие водка и мартини", вместо да се занимава с кризата.