Кабинет надали ще има - избори на 18 или 25 септември

От "Продължаваме Промяната" уверяват, че правят всичко възможно за съставяне на правителство

Политика
16:48 - 29 Юни 2022
4433
Кабинет надали ще има - избори на 18 или 25 септември

България се приближи с още една крачка напред по пътя към поредните предсрочни парламентарни избори, след като БСП обяви, че прекратява преговорите с ПП за нов кабинет заради безпрецедентното изгонване на 70 руски дипломати.

"Продължаваме да правим всичко възможно да излъчим правителство в този мандат", заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" (ПП) Андрей Гюров след изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Пред журналисти в кулоарите на парламента той каза, че в понеделник е даден мандат на преговорен екип от ПП за разговори с коалиционните партньори за съставянето на кабинет. "Сега имаме нова информация на масата, съответно трябва да седнем да обмислим и да се върнем на масата на преговорите, където се надяваме и БСП да осмислят тяхното становище", коментира Гюров. Той каза, че ПП ще свика колективните си органи, за да обсъди новата ситуацията. 

"Път за преговори винаги има", подчерта също Гюров. И добави, че до петък, когато се очаква президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат на ПП, има време и "всички опции са на масата".

На въпрос дали от ПП са обсъждани други имена за премиер, освен това на Кирил Петков, Гюров каза: "Засега не сме стигнали на етап, на който да обсъждаме персонален състав на правителство. Обсъждаме формула и програма, зад която всички коалиционни партньори да се обединят". В момента, в който имаме тази формула, тогава ще говорим за персонален състав, добави той.

Пред журналисти в кулоарите на парламента по-рано Мирослав Иванов, временно изпълняващ длъжността председател на Народното събрание и депутат от ПП, каза: "Г-н Петков е към момента нашата кандидатура". Той уточни, че в ПП решенията не се взимат еднолично. 

"За нас е важно да има правителство с първия мандат в този парламент и ние ще направим необходимото това да се случи", коментира пред журналисти в парламента Атанас Славов, заместник-председател на ПГ "Демократична България" (ДБ). 

ДБ ще подкрепи правителство на "Продължаваме Промяната" с първия мандат с ясна визия какво трябва да се направи в следващите няколко месеца. Изключително важно е по теми като външна политика, отбрана, модернизация, сигурност да имаме обща позиция на коалиционните партньори, посочи Славов.  По стратегически за страната въпроси трябва да говорим на един глас, добави той.

Атанас Славов каза, че въпросът с изгонването на руските дипломати от България е бил поставян многократно на коалиционен съвет по инициатива на "Демократична България". Беше наше искане доста време, включително и за изгонването на самия посланик, така че действието не е еднолично на премиера, коментира депутатът от ДБ.

Поредният трус във вече тройната коалиция, породен от изгонването на руските дипломати, обаче със сигурност ще усложни преговорите между досегашните партньори - ПП, БСП, ДБ и ИТН, така както и казусът "Македония" стана донякъде причина за падането на правителството на Кирил Петков.

Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното, гласи Конституцията. Ясно е обаче, че избори в разгара на лятото - примерно през август са почти невъзможни. В такъв случай, ако Промяната не успее да събере нужната подкрепа от 121 депутати, които да подкрепят ново правителство, отиваме на избори. И най-вероятните дати за това са във втората половина на месеца - в неделите на 18 или 25 септември.

Разбира се преди президентът Румен Радев да разпусне 47-то Народно събрание и да насрочи нови избори за парламент трябва да се завърти парламентарната рулентка и нито една от трите партии, които ще получат мандат да не го реализира. Ако не се бави топката от Радев за връчването на мандатите, чисто технически във втората половина на юли той може да разпусне парламента и да даде дата за вот през септември. Ако целта е изборите да са през октомври, то тогава Народното събрание трябва да работи до края на юли и да се протака процедурата за връчване на мандат.

При връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство обаче съответната партия има срок само от една седмица, за да върне изпълнен мандата или пък да го откаже.