Кабинетът още няма идея за нови губернатори и еврокомисар

Правителството пише управленската си програма и търси зам.-министри

Политика
12:15 - 15 Юни 2023
2049
Кабинетът още няма идея за нови губернатори и еврокомисар

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС все още не е обсъждало смяната на областните управители, както кандидатури за нов еврокомисар, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. 

Не сме стигнали все още до дискусията за областните управители, заяви тя и добави: "На този етап нямаме обсъждани кандидатури за еврокомисар, очакваме да пристигне писмото от Европейската комисия."

„Срок няма, защото трябва да получим писмо от Европейската комисия, която да определи евентуално такъв“, уточни Габриел. 

На 8 юни премиерът акад. Николай Денков и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен проведоха телефонен разговор, от който стана известно, че предстои официално искане от България да номинира нов български еврокомисар.

Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар, след като беше номинирана от ГЕРБ-СДС за министър-председател. На 22 май тя върна на президента Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На 6 юни Народното събрание избра министър-председател, структура и състав на редовно правителство с втория мандат, връчен на ПП-ДБ, а Мария Габриел влезе в състава на редовното правителство като вицепремиер и министър на външните работи. Премиерът ще бъде на ротация - през първите девет месеца министър-председател е акад. Денков, а след това - Габриел.

„Въпреки заявеното желание за напускане, областните управители по закон трябва да продължат да изпълняват задълженията си. Посланието на министър-председателя беше много ясно.

От своя страна ние не сме стигнали все още до дискусията за областните управители, защото и за тях ни предстоят най-напред разговори с министър-председателя Денков, разбира се и с парламентарните групи. Когато имаме резултат, ще го споделим и с вас“, посочи Габриел. 

Вицепремиерът увери, че новоизбраното редовно правителство напредва в процеса по попълване на заместник-министрите по министерства, които бяха освободени в последния ден от работата на предходния служебен кабинет. „Тази трудност чака своето решение“, каза още Габриел. 

„Трябва внимателно всяка една от кандидатурите да бъде преглеждана. Важно е хората да имат необходимата експертиза, за да могат веднага да бъдат оперативни, защото българските граждани очакват резултати“, каза още тя.

Мария Габриел припомни, че в момента продължават да текат и разговорите по завършването на управленската програма.

„Имаше среща между двете парламентарни групи и нас двамата с акад. Николай Денков. До края на седмицата и началото на следващата всеки министър ще има среща с представителите, излъчени от парламентарните групи, съответно по ресорните комисии. Целта е да финализираме програмата в рамките на следващите дни“, допълни тя. 

Мария Габриел припомни и позицията на кабинета за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет. Тя заяви, че „това е стъпка в правилната посока, но голямата цел е цялостна съдебна реформа“. 

Вицепремиерът Мария Габриел коментира темата след участието си в кръглата маса на тема „Мерки за борбата с домашно насилие и насилие основано на пола в България“, организирана от „Асоциация Анимус“ в София.