Къде изчезна Сашо Томов? Стана ли по-тих от водата след "смачкано" дело?

Бившият шеф на ЦСКА забелязан с куфарче пред кабинета на прокурор Сарафов преди да бъде оправдан

Новини
15:30 - 18 Януари 2024
6254
Къде изчезна Сашо Томов? Стана ли по-тих от водата след "смачкано" дело?

Александър Томов, известен като Лупи и Сашо Апашо, потъна вдън земя след съдебните битки, които водеше с Прокуратурата, още преди да бъде оправдан политикът беше забелязан да влиза с куфарче в кабинета на Борислав Сарафов, който по онова време беше заместник главен прокурор. След това бизнесменът и политик изчезна мистериозно от медийното пространство. 

Върховният касационен съд оправда окончателно Александър Томов по делото за длъжностно присвояване. Много хора обаче се съмняват и до ден днешен в това решение на съда. Съмненията са, че делото е "смачкано" заради сериозни финансови интереси, шушукат съдебните репортери в сградата на Темида.

Томов и Александър Гарибов бяха дадени на съд за присвояване на 3 490 000 евро, нареждайки преводи от сметката на Футболния клуб ЦСКА в полза на "Креди Суис Солюшън Партнерс" АД.

Томов беше подсъдим и за това, че с Иван Иванов и Божко Бонев присвоили хвостохранилище и общежитие, собственост на "Кремиковци" АД, на обща стойност близо 30 милиона лева, прехвърляйки собствеността върху тях на "Вертекс имоти" без да са заплатени.

Осъди Прокуратурата

Лупи успя да спечели дело за 50 хил. лв., срещу Прокуратурата след като бе обвинен и впоследствие оправдан по делото за източването на ЦСКА и "Кремиковци", припомня Lupa.bg. 

Делото за обезщетението, което Томов заведе по Закона за отговорността на държавата, приключи на първа инстанция през 2018 г., като първоначално той претендира за 686 500 лв. обезщетение, но решението вече е в сила окончателно и обезщетението е намалено.

Никой обаче не знае какво се е случило с този иск на по-горните инстанции и защо Александър Томов изведнъж се скри от медийното пространство. 

Процесът срещу Томов, по който той бе подсъдим, продължи 8 години. През 2016 г. той и останалите подсъдими Александър Гарибов, Божко Бонев и Иван Иванов бяха окончателно оправдани по повдигнатите им обвинения за източването на ЦСКА и "Кремиковци".

Томов и Гарибов бяха изправени пред съда за присвояване на близо 3.5 милиона евро, нареждайки преводи от сметката на ЦСКА в полза на "Креди ис солюшън партнерс" АД. Томов беше подсъдим и за това, че с Иван Иванов и Божко Бонев присвоили хвостохранилище и общежитие на обща стойност 29 млн. лв., които са били прехвърлени към завода на бизнесмена Васил Божков, без да са платени.

Окончателното съдебно решение обаче беше, че нецелевото разходване на пари, взети на кредит от двете дружества, няма как да е престъпление, защото кредитът е бил погасен.