Къде изчезнаха над 1 млн. българи?

Според избирателните списъци сме 8 милиона

Новини
21:26 - 14 Януари 2022
5864
Къде изчезнаха над 1 млн. българи?

Защо данните от последното преброяване сочат, че българите в момента са 6 и половина милиона, а избирателните списъци не отразяват факта, че за 10 години нацията ни се е стопила рекордно с 844 000 хиляди души?

Промени в законодателството ни и пълен одит на списъците са начините да бъде отговорено на този въпрос, според експерти.

Казусът след преброяването, при който реално се оказа, че цялото население има право и да участва на избори коментира Антоанета Цонева от ДБ в "Денят започва" по БНТ.

Данните на НСИ и на парламентарната комисия за българите в чужбина, сочели, че в момента сънародниците ни зад граница са около милион и половина и това обяснявало разликата в избирателните списъци.

"Няма никакво изкривяване на данни, защото едно е преброяването което брои хората в страната и ги установява, а списъците за гласуване се съставят от ГРАО на база, че всеки граждани над 18 години, който има ЕГН, влиза в тях. Хората, които са извън страната, са разликата между едната и другата стойност", обясни Цонева.

Според Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК, за да станат избирателните списъци точни, са нужни законодателни промени и политическа воля за извършването на подробен одит на това точно къде сме и колко сме. Методиките затова били три и резултатите щели да станат ясни за не повече от месец. Първият начин е чрез физическа проверка

"Изпращат се хора на място, взима се списъкът и се проверява тези хора от него там ли са, не са ли. Стандартно статистическо проучване. Другата методика била обратна от хора към списък . Проверява се на адресите кои и на каква възраст хора живеят и после се сравянва дали фигурират в списъците. Това, според Дечева, също щяло да покаже сериозни несъответствия.", заяви Дечева.