Кафето е супер полезно - но до 6 чашки

За да установят как то влияе върху здравето, учените изследвали 350 хиляди души на възраст от 37 до 73 години

Здраве
12:28 - 25 Април 2024
2272
Кафето е супер полезно - но до 6 чашки

Учени от университета в Южна Австралия откриха, че пиенето на повече от шест чаши кафе на ден може да бъде вредно. Резултатите от техните изследвания са публикувани в The American Journal of Clinical Nutrition.

За да установят как кафето влияе върху здравето, учените изследвали 350 хиляди души на възраст от 37 до 73 години и стигнали до извода, че пиенето на шест или повече чаши дневно увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания с до 22 процента, човек става нервен, стресът на сърцето риска от инсулт или инфаркт се увеличава. 

В същото време умерената консумация на кафе има положителен ефект върху организма.

По-рано немски кардиолог успя да разсее митовете за ефекта на кафето върху сърцето. Според Хериберт Брук кафето не представлява заплаха за здравето на сърцето и не повишава кръвното налягане, ако се консумира редовно. 

Освен това кофеинът може да намали риска от рак, деменция и диабет, казва експертът. Той добави, че на ден могат да се пият до четири чаши кафе. Брук опроверга и мита за ползите от червеното вино. Според него дори малко количество алкохол в организма може да причини аритмия.