Как да се грижим за кожата през лятото?

Всички искаме да се чувстваме и изглеждаме добре

Стил
13:56 - 20 Юни 2024
3498
Как да се грижим за кожата през лятото?

Лятото е време за плаж, море, басейни и коктейли. Това е любимия за повечето от нас сезон, изпълнен с емоции и ваканционно настроение. Всички искаме да се чувстваме и изглеждаме добре. За тази цел е нужно да положим някои специални грижи за кожата си, съобразени с горещите летни дни.

          Кожата е най-големия човешки орган и като такъв изпълнява важни функции. Тя е първа защитна бариера спрямо външните неблагоприятни условия и играе основна роля в терморегулационните процеси на тялото.

          Здравата кожа има способността  плавно и постепенно сама  да се адаптира към летен режим на работа чрез някои свои структурни и функционални промени, настъпващи  под въздействие на  климатичните фактори. Водещи такива фактори през лятото са: обилното слънцегреене, сухия въздух, летния бриз, солената морска вода и климатиците.

            Какви промени настъпват в кожата през лятото?

1.Кожата става по-мазна и дехидратирана.

През лятото високите температури, вятърът и интензивното слънцегреене причиняват по-голяма загуба на вода и силно стимулират секрецията на мастните и потните жлези. В резултат на това се повишава отделянето на себум и пот. Кожата става по-мазна, с неприятен мазен блясък, особено в Т- и U-зоните, където мастните жлези са в най-голямо количество. В противовест на това хората започват по-често да се измиват и почистват, което само задълбочава проблема, т.к. това води до допълнително дехидратиране и компенсаторно увеличаване на мастната секреция. От друга страна повишеният себум и потоотделяне благоприятстват развитието на различни бактерии и предизвикват възпалителни процеси в кожата. Увредената водно-липидна мантия улеснява допълнителната загуба на вода с последваща тежка дехидратация.

      *Важно е да се отбележи, че дехидратираната кожа не е сухата кожа. За суха кожа говорим, когато има недостатъчно себум, а дехидратираната кожа е резултат от нарушен воден баланс в организма, т.е. всеки тип кожа може да бъде дехидратирана. Дехидратираната кожа рано или късно става чувствителна и лесно дразнима, податлива на различни алергени, губи своята еластичност и се появяват фини бръчки и линии, кафяви петна по слънцеогряните части.

2. Друг адаптационен процес  на кожата през лятото е  удебеляването на роговия слой и увеличаване количеството на меланин под влияние на UV-радиацията. По този начин кожата се опитва да засили бариерната си функция. Не винаги обаче това задебеляване на епидермиса и пигментиране на кожата са равномерни, при което кожата става груба и с неравномерна пигментация – с хипо и хиперпигментации.

3. Прекомерното излагане на слънце ускорява процесите на стареене. Това преждевременно стареене на кожата е известно като  фотостареене на кожата. Под действие на UV-лъчите се образуват свободни радикали, които увреждат структурата и организацията на колагена и еластина. Еластичните влакна се разграждат и кожата атрофира, губи своята еластичност и се явяват бръчки.UV-лъчите водят до повишено производство на меланин и до привличане на възпалителни клетки в дермата-дермоеластоза. Първите признаци на фотостареене са нарушения в пигментацията, загрубяване, сухота, поява на нови бръчки и петна.

4.Ултравиолетовото увреждане е комулативно, т.е. натрупва се и постепенно води не само до преждевременно стареене, но и до злокачествено израждане на кожните клетки. Рискът от развитие на кожен рак е в пряка зависимост от броя слънчеви изгаряния през целия живот и особено тези в детската възраст. Затова е особено важно да не допускаме слънчеви изгаряния при децата. Използването на слънцезащита е препоръчително през цялата година. Причината е, че ако UV-B лъчите са с по-ниска сила през зимата, то UV-A лъчите имат еднаква интензивност през цялата година. UV-A лъчите стимулират дегенеративните процеси в клетките, фиброзните тъкани и кръвоносните съдове.

От всичко изложено до момента става ясно, че задължителният минимум грижи за кожата през     летния сезон включва три основни правила: почистване, хидратация и слънцезащита.

Необходимата за целта козметика се подбира според индивидуалните особености на кожата.

    Съвети за поддържане на здрава и красива кожа през лятото.

Ексфолиация за по-гладка и чиста кожа. Това е една от най-важните стъпки в грижата за кожата, особено през лятото. Ексфолирането премахва наслоените мъртви клетки и замърсявания, след което кожата диша свободно. През лятото се използват по-леки пилинги. Не трябва да се прекалява с количеството и дълбочината на пилинга, т.к. агресивната ексфолиация може да предизвика нарушаване целостта на кожата и бариерната и функция, зачервяеване, възпаление и неравномерна пигментация. Почистващият пилинг трябва деликатно да ексфолира епидермиса, нежно да отслоява неравномерните натрупвания от рогови клетки на повърхността и така да стимулира регенерацията на нови клетки в дълбочина. Ексфолирайте мазните кожи 1-2 пъти седмично, а сухите веднъж на две седмици.

Не забравяйте почистването на  лицето  с подходящи измивни средства. Ако през зимата използваме почистващо мляко и по-плътни овлажняващи средства, лятото е добре да преминем към почистваща пяна и тонери.

Всекидневно хидратиране. Използвайте хидратиращи средства с лека консистенция. Даже и да сте със суха кожа текстурата на летния крем трябва да е максимално лека. Той трябва бързо да попива, да не оставя блясък по кожата и да не запушва порите. Овлажнителите на водна основа са най-подходящи за нормалната кожа. За мазна се препоръчват лосиони за тяло на основата на гел. За мазна и акнеична кожа се използват спрейове с повече минерали. Подходящи за лицето са дълбоко хидратиращи кремове. Те трябва да съдържат активни вещества с висок капацитет на проникване в различните слоеве на кожата, осигуряващи свръххидратация. Такива вещества са нискомолекулярната хиалуронова киселина, която лесно се абсорбира и подобрява кожната бариера, а незаменимите мастни киселини овлажняват и повишават еластичността и антиоксидационната защита на кожата. Освен ежедневните хидратиращи кремове е добре да се използват и хидратиращи маски веднъж седмично или на две седмици.
Хидратиращите бустери също са много ефективни преди нанасянето на хидратиращия крем или маска.

Какво представлява хидратиращият бустер?

Това е мощен продукт против стареене с течна консистенция или под формата на гел. Поради леката си формула бързо и лесно се абсорбира от кожата като хидратира,“повдига“ и достига чак до вътрешния слой на дермата. Често бустера е обогатен с антиейдж съставки,като хиалуронова киселина. Хиалуроновия бустер подсилва действието на серума и крема и действа като бариера между лицето и околната среда. Обикновено бустерите са подходящи за всяка възраст и всеки тип кожа. Използват се върху добре почистена кожа преди серума и крема. Може да се използват сутрин и вечер в съчетание с други продукти или самостоятелно. Те могат да се използват за всички зони, включително под очите, около устните и за цялото лице. За да се постигне по-добър ефект ексфолиирайте лицето преди нанасянето на бустера.

Думата  бустер произлиза от английски език – BOOSTER.Думата „boost” на английски означава „повдигам, попълвам“

Незабравяйте кожата около очите, устните и ушите.

  Устните са изложени на слънчева радиаци много повече от останалите части на тялото. Задължително ги защитете-използвайте балсами със слънцезащита и овлажнители.

  Не забравяйте околоочния контур. Използвайте околочен гел, колкото е необходимо. За съжаление нито един продукт за кожа около очите не съдържа SPF(фотозащитен фактор). Това би го направил твърде тежък и мазен. Затова е добре да носим слънчеви очила с големи стъкла и UV-защита.

  Избягвайте плътните тонални кремове и преминете към по-леки тонирани кремове, а най-добре ги заместете с BB крем или минерална пудра.

Слънцезащитната козметика е задължителна. Нивото на ултравиолетовите лъчи на повърхността на земята се нарича глобален слънчев ултравиолетов индекс-UV-индекс.UV-индексът показва интензивността на UV-радиацията и ефектите и върху кожата и очите. При стойности на UV-индекса над 3 слънцезащитата е препоръчителна, но при стойности над 8 е задължителна. Днес при предоставяне на прогнозата за времето се предоставя и прогнозата за UV-индекса за следващия ден, което ни помага да планираме правилно престоя си на открито и начина ни на слънцезащита.
При UV-индекс от:

0-2  престоят на открито е безопасен.
3-7  трябва да стоим на сянка в най-горещите часове, да използваме слънцезащитни продукти, слънчеви очила и широкопола шапка и подходящо облекло.
8-11+  избягвайте стоенето на открито. Задължително използвайте слънцезащитни средства, предпазни облекла и очила.
Основни правила на фотозащита

Лъчите, които достигат до нас са основно UV-А лъчи и малко количества UV-B лъчи. Затова е изключително важно да използваме слънцезащитен фактор с широк спектър, покриващ не само UV-A ,но и UV-B лъчите.
Използвайте висококачествена медицинска фотозащита с  SPF фактор 30-50,съобразен с фототипа кожа ,интензитета на UV-лъчите и времето, което ще прекарате на слънце.
Нанасяйте половин час преди експозицията, нанасяйте на всеки два часа. Ако нанасяме слънцезащитата на плажа, първия половин час оставаме незащитени. Днес повечето висококачествени слънцезащитни средства са водоустойчиви. Въпреки това след излизане от водата или след обилно изпотяване нанасяйте слънцезащитния продукт отново.
Третирайте всички участъци на кожата, не само лицето, като не забравяте устните и ушите.
Избягвайте слънчевите лъчи между 10 и 16.00 часа.
Използвайте слънчеви очила с UV-защита, широкополи шапки и предпазни облекла.
Запомнете: и най-вискокият фактор на фотозащита 50+-100 не ви защитава напълно. Използването му не означава, че можем безкрайно да стоим на слънце. Той само намалява риска за кожата по време на този престой. Неразумно е да се разчита само на слънцезащитата. Това може да ни даде фалшиво чувство за сигурност.

      В днешно време съвременните формули и технологии ви позволяват да изберете слънцезащита, съобразена с вашето състояние на кожата. Може да използвате масла без мазнини, матиращи формули, допълнително омекотяващи формули за суха кожа или продукти без изкуствени примесители за чувствителна, реактивна кожа.

Ексфолиацията, хидратцията и слънцезащитата са задължителния минимум за здрава и красива кожа през лятото!

Допълнителни грижи за кожата през летния сезон

Пийте много вода. Приемайте редовно вода 1,5-2 литра. Това е един естествен начин за хидратция на тялото, който е необходим през цялата година, особено през летните месеци, когато повече течности се губят чрез потта.
Добре балансирана диета. Наблегнете на пресни плодове и зеленчуци. Те са богати на течности, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които ревитализират и подхранват  кожата.
Откажете газираните напитки, избягвайте употребата на алкохол и преработени храни. Намалете консумацията на кафе. Ако пиете кафе го пийте с чаша вода.
Хранителни добавки. Увеличете приема на добавки като селен, цинк, витамин С и витамин Е и на храни, богати на тези минерали. Те защитават кожата от свободните радикали и помагат на кожните клетки да задържат повече влага.

Съвети от Д-р Татяна Божилова, дерматолог