Как да се предпазим от дехидратиране?

Всеки трябва да се съобразява със собственото си здравно състояние и индивидуално да се настрои

Новини
11:05 - 03 Юли 2019
2178
Как да се предпазим от дехидратиране?

Как да останем хидратирани в топлото време навън? В Западна Европа бяха регистрирани температурни рекорди и въпреки, че в България не се очакват рекордни такива, Столична община организира раздаване на минерална вода заради високите летни температури през тази седмица.

Колко опасна е дехидратацията и как се отразява тя на сърцето разказа д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на Софийските лекари.

Той обясни, че всеки трябва да се съобразява със собственото си здравно състояние и индивидуално да се настрои. Нормата за пиене на вода отново е индивидуална.

"Нормата е индивидуална, зависи от състоянието, от влажността на въздуха. При по-висока влажност намалява потреблението. При температура от 34° и 70% влажност ще са необходими около 1,5 литра. Ако влажността обаче спадне на 60%, тогава вече 2 литра. Ние губим течност чрез потенето, това е един от физиологичните начини за охлаждане на организма", каза специалистът.

Доктор Миндов препоръча между 10:00 и 17:00 да се избягва усилена физическа дейност на открито. Той съветва също да не се консумират напитки с аспартам, както и да се избягва консумацията на напитки в пластмасови бутилки.