Как дизайнерът на Армани ще преобрази "Света Неделя"? (ОБЗОР+СНИМКИ)

Актуални новини
22:45 - 29 Юли 2020
4276
Как дизайнерът на Армани ще преобрази "Света Неделя"? (ОБЗОР+СНИМКИ)

Пълно преобразяване на столичния площад "Света Неделя" очаква софиянци в близко бъдеще. Специални високи лампи и високотехнологични футуристични пейки, изработени от дървени седалки и дишащ бетон, който филтрира въздуха - това са само два елементи в преработения проект за новата визия на това емблематично за София градско пространство. Проектът е дело на екипа на световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас, който спечели международния конкурс на Столичната община за обновяването на площада. Проектът претърпя известни корекции и днес отново бе преставен на обществеността.

Масимилиано Фуксас е познат като любимият дизайнер на модния гуру Джорджо Армани. С това прозвище се сдобива заради двата му проекта за марката. Единият е футуристичният бутик на "Пето Авеню" в Ню Йорк. Там се среща най-доброто от модата и архитектурата. Вторият проект за модния бранд е Armani Tower в Токио. Със своите 12 етажа и на шест хиляди квадратни метра, стилната сграда се превръща в японски дом на италианската висша мода. Освен това е сред най-известните проекти на Фуксас. 

Безспорно в това отношение първенец е китайското международно летище "Шенжен". То отваря врати през 1991 г. и оттогава търпи не една и две реконструкции и разширения, за да добие модерната визия, която днес е гордост за Фуксас и екипа му. Благодарение на нея китайското летище често се сравнява с това в Дубай.

Масимилиано Фуксас проектира и изгражда футуристични сгради в цял свят

Масимилиано Фуксас работи в колаборация със съпругата си Дориана по много от архитектурните проекти. Реализирани са над 600 по целия свят, решени все в екстравагантния стил на италианеца. Стъклените фасади са се превърнали в негова запазена марка, както и овалните форми.

"В момента представяме пред обществото един проект за площад "Света Неделя", който съответства както на препоръките на журито, така и на професионалните организации. Този проект отчете препоръките да се запазят до едно дърветата на площада, да се осигурят подходи за съответните ритуали в храма, да има подход към Патриаршията, като в същото време бъде даден приоритет на пешеходеца", каза днес главният архитект на София Здравко Здравков. Този площад е липсващата връзка между бул. "Витоша" с Градската градина. "С проекта на архитект Масимилиано Фуксас и ул. "Съборна" от площада до ул. "Леге" ще смени своята настилка и ще се превърне в едно цяло", допълни той.

Този проект е изключително смел, защото премахва връзката между бул. "Стамболийски" и "Тодор Александров", но в същото време създава удобни връзки между трамвайните спирки, които са обвързани със станциите на метрото. Вкарва се допълнително озеленяване.

Пълна смяна на стъклените осветителни тела са част от промените, които претърпя проектът на италианския архитект. Колите с гости на хотела "София хотел Балкан" ще спират на специална стоянка, която ще е откъм Ларгото. Така целият площад "Света Неделя" ще бъде пешеходен. Ще има повече "висока" зеленина - ще се засадят нови 57 дървета, а съществуващите 87 ще бъдат запазени.

"Превръщаме площадът в пешеходен. За нас е много важно центърът (на София) да бъде пешеходен", заяви архитект Максимилиано Фуксас по телефона от Италия. Така той се включи в представянето на променения си проект, организирано от главния архитект на София Здравко Здравков.

“Благодаря на всички, които ни дадоха идеи за преработката на проекта. Работихме ползотворно с кмета Фандъкова, арх. Здравков, БПЦ и обществеността. Това ни помогна да направим още по-добър нашия проект. Превръщаме площада в истински пешеходен и го свързваме с другите пешеходни зони. Центърът трябва да е пешеходен! Аз съм архитект, но съм и римлянин и като такъв археологията ми е страст. Затова поставяме акцент върху нея”, обясни арх. Фуксас.

Единственият компромис е направен за достъп на коли до митрополитския храм "Света Неделя", в който често служи патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Екипът на италианския архитект се съобрази с препоръките на църковното настоятелство на църквата и осигури подход до него от изток, от ул. "Съборна".

Отец Николай, предстоятел на храма, след като видя поправения проект, заяви, че "очите ми се насладиха без душата ми да е притеснена". При първоначалното представяне на проекта през миналата есен Българската православна църква изрази своите притеснения, че митрополитският храм не е поставен в центъра му. Пожеланията бяха да се намери подход за автомобилите при извършване на церемонии и ритуали.

Любопитен нов елемент в проекта са високите лампи. Те не просто ще осветяват площада, но в тях ще може да се зареждат телефони и лаптопи - през контакт и USB. Ще имат вградени високоговорители и камери за видеонаблюдение. Освен това те ще имат RGB технология, която дава неограничени възможности за комбинация от цветове, с които лампите да осветяват площада. На върха ще имат фотоволтаични панели и ще се зареждат сами, без да ползват ток. Освен това лампите ще са с уникален дизайн и ще могат да се видят единствено и само в София.

Причината е, че екипът на арх. Фуксас се е вдъхновил от елемент на фасадата на Богословския факултет. Така екипът на световноизвестния архитект е търсил начин за “предаване на нишката на историята”. Иначе освен високите лампи по площада ще има още 2 вида - за сценично осветление около дърветата и спот светлини в настилките, които ще осветяват пътя на пешеходците.

Акцент в проекта е една от старите римски улици от времето на древна Сердика, а археологическите открития в зоната пред хотел “Балкан” ще се виждат през стъклени настилки.

На гърба на двете спирки на трамваите пък се планират 2 обществени тоалетни. Настилките на площада ще са от два вида гранит: квадрат от по-светъл и друг - по-тъмен, вътре в него.

Предложението за визията на трамвайните спирки, зад които ще има и обществени тоалетни

"На площада ще има фонтани в три основни зони. Смятаме, че те ще привличат хората. Запазили сме и едно свободно място за провеждане на мероприятия, което може да се превърне и в сцена за културни събития“, заявиха представители на италианското архитектурно студио.

До 11 септември е срокът за становища по проекта. След това до Нова година трябва да е готов техническият проект и после да проведем процедура за избор на изпълнител. Плановете ни са да стартираме с първия етап - от ул. “Алабин” до ул. “Позитано”, през 2022 г., обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Преди старта на дейностите ще се направи мострен участък на площада, за да може всички да видят предварително какво ще се прави.