Как лекуват Кейт - превантивната химиотерапия

В корема ни има много органи, които могат да развият рак. Това включва тънките черва, лимфните възли, стомаха, панкреаса и черния дроб

Свят
11:36 - 29 Март 2024
2321
Как лекуват Кейт - превантивната химиотерапия

Тази година две високопоставени британски кралски особи обявиха, че страдат от рак. Първият, който призна за заболяването си, бе самият крал Чарлз III. След поредица от конспирации и спекулации, свързани с личния живот и здравословното състояние на Кейт Мидълтън, на 22 март дойде и нейното признание.

Тогава принцесата на Уелс съобщи във видеообръщение, че е била диагностицирана с рак при изследвания, последвали коремна операция през януари в Лондон. Кейт не пропусна да отправи и важно предупреждение към всички по света, че навременната диагностика на рака в ранните му стадии може да спаси животи.

Въпреки че остава неясно с какъв точно вид рак се бори съпругата на принц Уилям, тя разкри някои детайли за лечението си в официалното си изявление. 42-годишната майка на три деца сподели още, че е започнала курс по "превантивна химиотерапия" по препоръка на нейния медицински екип.

За това какво представлява превантивната химиотерапия, какви са нейните позитиви и негативи, споделя пред американското издание ET лекарят онколог професор Джереми Джоунс:

"Най-вероятно по време на операцията хирургът е отстранил видимо образувание в дебелото черво. Съществува обаче възможност малките злокачествени клетки все още да са разположени наоколо и да не са видими за окото. Ето защо съществува риск ракът да се върне. Превантивната химиотерапия е това, което медицинският жаргон нарича адювантна химиотерапия. Целта му е окончателно да унищожи онези няколко останали жизнеспособни клетки, които след време могат да се активират. С други думи, това лечение се провежда, за да се избегне рецидив. 

"Рискът от рецидив се изчислява по няколко различни начина. Но най-важното е етапът на диагностика. Затова, когато пациент се подложи на операция, ние разглеждаме изключително внимателно под микрскоп тъканта или израстака, за да се установи на 100% дали в него има наличие на ракови клетки, дали се е разпространил в околните лимфни възли, или в други околни органи? Отговорът на тези въпроси ни дава възможност да установим в кой стадий от развитието си се намира туморът.

Фактът, че принцесата на Уелс претърпя "предвидена коремна операция" през януари, също накара мнозина да спекулират с какъв вид рак се сблъсква тя. Но нещата са много по-сложни. Ето какво споделя по въпроса д-р Джоунс: "В корема ни има много органи, които могат да развият рак. Това включва тънките черва, лимфните възли, стомаха, панкреаса и черния дроб. Но като цяло най-често срещаният рак в тази област е ракът на дебелото черво. Но пак казвам - думата "коремна" е много неясен термин, което означава, че коремната операция на Кейт по никакъв начин не е пътна карта за откриването на вида рак, с който тя се бори. Ето защо е трудно да се говори за някаква конкретна диагноза", подчертава специалистът.